Maklumat Siasatan 1MDB Tidak Boleh Didedahkan - Peguam Negara

Tan Sri Mohamed Apandi Ali
PETALING JAYA: Maklumat terkini tentang kemajuan dan hasil siasatan berkaitan 1Malaysia Development Bhd (1MDB) tidak boleh didedahkan secara spesifik.

Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali berkata adalah tidak wajar untuk mendedahkan butiran yang boleh menjejaskan siasatan mereka.

Beliau berkata, kenyataan media juga telah dikeluarkan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung penangkapan dan penahanan orang tertentu untuk membantu siasatan mereka dalam perkara itu.

"Lebih khusus, tidak wajar untuk mendedahkan nasihat, petunjuk, arahan atau panduan yang diberikan kepada agensi-agensi penyiasat.

"Walaupun orang ramai berhak diberitahu, butir-butir siasatan jenayah yang terdiri daripada, antara lain, kandungan kenyataan yang diberikan oleh saksi-saksi adalah terlindung dan undang-undang melarang perkara-perkara seperti itu didedahkan," katanya dalam satu kenyataan media.

Beliau berkata agensi penyiasat telah mengeluarkan kenyataan media sebagai kemas kini umum mengenai perkembangan siasatan.

"Ini termasuk serbuan terhadap pejabat 1Malaysia Development Bhd di Menara IMC Kuala Lumpur pada 8 Julai dan bahan yang dirampas di sana," katanya.

Beliau berkata adalah penting untuk integriti penyiasatan dikekalkan supaya orang ramai tidak ragu-ragu terhadap siasatan.

"Adalah disedari bahawa terdapat kebimbangan dan kepentingan awam yang mendalam dalam kemajuan dan hasil siasatan berkaitan 1MDB," katanya.

Beliau mengulas kebimbangan yang dibangkitkan lima panel pengawasan bebas SPRM yang menyatakan bahawa siasatan 1MDB harus terus 'bebas dan telus daripada sebarang gangguan mana-mana pihak'.

Dalam satu kenyataan bersama pada Khamis, lima panel telah mengulangi bahawa empat agensi yang membentuk pasukan petugas khas menyiasat 1MDB - Jabatan Peguam Negara, polis, Bank Negara Malaysia dan SPRM perlu diberi kebebasan untuk menjalankan siasatan tanpa rasa takut atau pilih kasih.

Klik

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Artikel Lain