Penggunaan Meluas Prasarana Pengangkutan Sedia Ada Di Bawah RMK11 - Semasa | mStar

Penggunaan Meluas Prasarana Pengangkutan Sedia Ada Di Bawah RMK11

Abdul Wahid Omar.

KUALA LUMPUR: Rancangan Malaysia Kesebelas (RMK11) akan menumpukan kepada penggunaan meluas prasarana dan kemudahan pengangkutan sedia ada dengan penekanan utama kepada penyediaan, kualiti perkhidmatan dan penambahbaikan kapasiti yang lebih baik.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Abdul Wahid Omar berkata ini termasuk menggantikan Pusat Kawalan Nasional di Subang dengan Pusat Kawalan Trafik Udara Kuala Lumpur baharu bagi menambah baik kapasiti pergerakan pesawat di ruang udara.

"Selain itu, komunikasi, navigasi dan pengawasan serta sistem pengurusan trafik udara juga akan dinaik taraf," katanya pada majlis permeteraian perjanjian kerjasama antara AirAsia Bhd dan Destini Aviation Sdn Bhd, di sini, Isnin.

Abdul Wahid berkata Malaysia dijangka menerima sejumlah 90 juta penumpang udara tahun ini mengatasi rekod 85.1 juta tahun lepas.

"Bagi menampung jangkaan peningkatan kedatangan penumpang ahli perniagaan dan pelancong, lapangan terbang, terutamanya pintu masuk antarabangsa utama, akan dinaik taraf," katanya.

Beliau berkata RMK11 juga bertujuan untuk mentransformasikan sektor penyenggaraan, pembaikan dan baik pulih (MRO) dengan meningkatkan kualiti modal insan bagi menangani kekurangan tenaga kerja khusus yang mungkin menjejaskan pertumbuhan sektor tersebut.

"Ini akan dapat dicapai menerusi jalinan kerjasama antara industri dan institusi pengajian tinggi, bagi memenuhi keperluan industri dan memastikan tenaga kerja yang dilahirkan mempunyai pendedahan yang perlu," katanya.

Abdul Wahid berkata latihan industri yang berstruktur bagi pelajar vokasional dan pengajian tinggi bagi kursus tertentu akan melahirkan tenaga kerja berkelayakan manakala kursus sekarang akan dipertingkatkan bagi memberi penekanan kepada keupayaan kemahiran insaniah.

Tahun lepas, industri aeroangkasa yang terdiri daripada 159 syarikat, dengan 19,500 pekerja, menjana pendapatan RM11.8 bilion.

Perjanjian antara AirAsia dan Destini Aviation itu akan menyediakan landasan bagi kedua-dua syarikat tersebut untuk memulakan rundingan akhir dan pelan pelaksanaan bagi penyumberan luar kejuruteraan.

Perjanjian itu merangkumi inisiatif-inisiatif utama bagi penyumberan luar strategik iaitu pengendalian teknikal, MRO komponen dan MRO berasaskan hangar.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain