Mahkamah Tolak Rayuan Palanivel, Arahan RoS Kekal - Semasa | mStar

Mahkamah Tolak Rayuan Palanivel, Arahan RoS Kekal

G. Palanivel.

PUTRAJAYA: Bekas Presiden MIC Datuk Seri G. Palanivel dan tiga yang lain hari ini gagal untuk mengetepikan arahan Pendaftar Pertubuhan (RoS) supaya parti itu mengadakan pemilihan semula.

Mahkamah Rayuan menolak rayuan yang dikemukakan oleh Palanivel, Naib Presiden MIC Datuk S. Sothinathan dan Datuk S. Balakrishnan serta bekas Setiausaha Agung MIC A. Prakash Rao.

Dengan keputusan itu, arahan RoS dikekalkan.

Hakim Datuk Aziah Ali, yang mengetuai panel tiga hakim memutuskan RoS tidak bertindak di luar kuasanya apabila mengeluarkan arahan supaya parti itu mengadakan pemilihan semula.

Keempat-empat mereka merayu terhadap keputusan Mahkamah Tinggi pada 15 Jun, yang menolak permohonan semakan kehakiman untuk membatalkan arahan RoS.

Pada 5 Disember, RoS secara rasmi memaklumkan kepada MIC bahawa pemilihan jawatan naib presiden dan anggota Jawatankuasa Kerja Pusat (CWC) serta lapan pemilihan bahagian adalah batal dan tidak sah kerana wujud penyelewengan dan mengarahkan parti itu mengadakan pemilihan semula bagi kerusi berkenaan dalam tempoh 90 hari.
RoS , Palanivel , MIC

Artikel Sebelum

Plaza Low Yat Kembali Tenang

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain