Palanivel, Tiga Yang Lain Gagal Dapat Penangguhan - Semasa | mStar

Palanivel, Tiga Yang Lain Gagal Dapat Penangguhan

KUALA LUMPUR: Presiden MIC Datuk Seri G. Palanivel dan tiga yang lain pada Khamis gagal mendapatkan penangguhan sementara terhadap keputusan mahkamah yang mengekalkan arahan Pendaftar Pertubuhan (RoS) agar parti itu mengadakan pemilihan baharu.

Hakim Datuk Asmabi Mohamad menolak permohonan difailkan keempat-empat mereka bagi penangguhan sementara keputusan itu selepas membenarkan bantahan RoS terhadap penangguhan sementara itu.

Beliau membuat keputusan itu di dalam kamar.

Peguam Kanan Persekutuan Amarjeet Singh memberitahu pemberita, mahkamah pada awalnya mentetapkan 10 Julai bagi mendengar permohonan bagi penangguhan sebenar.

Bagaimanapun, katanya keempat-empat mereka telah memohon penangguhan sementara itu sementara menunggu pendengaran bagi penangguhan sebenar.

Katanya berdasarkan kepentingan perkara itu, hakim telah mengawalkan tarikh pendengaran ke 6 Julai.

Pada 19 Jun, Palanivel, dua naib presiden MIC Datuk S. Sothinathan dan Datuk S. Balakrishnan, dan bekas setiausaha agung MIC A. Prakash Rao memfailkan permohonan bagi penangguhan itu sementara menunggu selesainya rayuan mereka terhadap keputusan Mahkamah Tinggi.

Mereka memfailkan rayuan pada 16 Jun.

Pada 15 Jun, Asmabi menolak permohonan mereka bagi semakan kehakiman dan memutuskan RoS hanya memberikan pendapatnya bahawa parti perlu menyelesaikan pertikaiannya, tetapi cadangan bagi mengadakan pemilihan baharu untuk menyelesaikan masalah parti dibuat oleh Palanivel.

Asmabi berkata Palanivel, dalam surat bertarikh 5 Feb 2015, telah bersetuju untuk menyelesaikan masalah parti dengan mengadakan pemilihan baharu di semua cawangan dan bahagian, termasuk jawatan presiden.

Pada 24 Feb, Palanivel, Sothinathan, Balakrishnan, dan Prakash Rao memfailkan permohonan semakan kehakiman untuk membatalkan arahan RoS.

Mahkamah

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

Artikel Lain