Sabah Cari Kaedah Kurangkan Kesan Gempa Bumi Di Masa Depan - Semasa | mStar

Sabah Cari Kaedah Kurangkan Kesan Gempa Bumi Di Masa Depan

musa aman
Musa Aman.

KOTA KINABALU: Kerajaan Sabah akan memohon bantuan kerajaan persekutuan untuk mendapatkan khidmat ahli geologi dan pakar gempa bumi untuk mengkaji serta melaksanakan kaedah bagi mengurangkan kesan gempa bumi di negeri ini pada masa depan.

Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman berkata semua jabatan yang berkaitan perlu memandang serius kegiatan seismos besar yang berlaku di Sabah baru-baru ini.

"Kita tidak boleh berpuas hati. Kita mesti proaktif dan mengambil langkah bagi mengurangkan kehilangan nyawa dan kerosakan harta benda sekiranya insiden (gempa bumi) ini berulang," katanya.

Beliau berkata demikian ketika sesi taklimat oleh ahli geologi Sabah Prof Felix Tongkul berhubung gempa bumi di negeri ini pada 5 Jun lepas, di Sri Gaya pada Isnin.

Setiausaha Majlis Keselamatan Negara (MKN) Sabah Rodzi Md Saad turut hadir pada taklimat itu.

Musa mahu semua jabatan dan agensi persekutuan serta negeri memantau dan mengendalikan kesan akibat aktiviti banjir lumpur, tanah runtuh dan banjir di kawasan Kundasang serta Ranau berikutan kejadian gempa bumi itu.

Beliau berkata badan persekutuan seperti Majlis Keselamatan Negara sentiasa membantu kerajaan negeri ketika berdepan krisis atau kesukaran dan beliau berharap kerjasama itu diteruskan dalam perancangan serta pelaksanaan langkah dalam menangani bencana alam pula.

Lapan belas orang, terdiri daripada pendaki Gunung Kinabalu dan malim gunung, terkorban dalam kejadian gempa bumi berukuran 5.9 pada Skala Richter yang berlaku pada 5 Jun lepas.

Musa Aman , gempa bumi , Sabah

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain