Sabah Cari Kaedah Kurangkan Kesan Gempa Bumi Di Masa Depan

Musa Aman.

KOTA KINABALU: Kerajaan Sabah akan memohon bantuan kerajaan persekutuan untuk mendapatkan khidmat ahli geologi dan pakar gempa bumi untuk mengkaji serta melaksanakan kaedah bagi mengurangkan kesan gempa bumi di negeri ini pada masa depan.

Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman berkata semua jabatan yang berkaitan perlu memandang serius kegiatan seismos besar yang berlaku di Sabah baru-baru ini.

"Kita tidak boleh berpuas hati. Kita mesti proaktif dan mengambil langkah bagi mengurangkan kehilangan nyawa dan kerosakan harta benda sekiranya insiden (gempa bumi) ini berulang," katanya.

Beliau berkata demikian ketika sesi taklimat oleh ahli geologi Sabah Prof Felix Tongkul berhubung gempa bumi di negeri ini pada 5 Jun lepas, di Sri Gaya pada Isnin.

Setiausaha Majlis Keselamatan Negara (MKN) Sabah Rodzi Md Saad turut hadir pada taklimat itu.

Musa mahu semua jabatan dan agensi persekutuan serta negeri memantau dan mengendalikan kesan akibat aktiviti banjir lumpur, tanah runtuh dan banjir di kawasan Kundasang serta Ranau berikutan kejadian gempa bumi itu.

Beliau berkata badan persekutuan seperti Majlis Keselamatan Negara sentiasa membantu kerajaan negeri ketika berdepan krisis atau kesukaran dan beliau berharap kerjasama itu diteruskan dalam perancangan serta pelaksanaan langkah dalam menangani bencana alam pula.

Lapan belas orang, terdiri daripada pendaki Gunung Kinabalu dan malim gunung, terkorban dalam kejadian gempa bumi berukuran 5.9 pada Skala Richter yang berlaku pada 5 Jun lepas.

Musa Aman, gempa bumi, Sabah

Artikel Berkaitan

Klik

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain