Terengganu Tubuh Pasukan Khas Banteras Kaki Ponteng Puasa - Semasa | mStar

Terengganu Tubuh Pasukan Khas Banteras Kaki Ponteng Puasa

KUALA TERENGGANU: Kerajaan Negeri Terengganu menubuhkan satu pasukan khas untuk membanteras gejala 'kaki ponteng puasa' pada bulan Ramadan yang akan menjelang tidak lama lagi.

Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Sains Teknologi dan Tugas-Tugas Khas Negeri Ghazali Taib berkata pasukan khas itu ditubuhkan bagi memastikan umat Islam di negeri mematuhi syariat Islam pada bulan Ramadan ini.

"Pasukan khas ini akan menjalankan pemeriksaan dan serbuan di kedai-kedai dan restoran yang beroperasi pada siang hari sebelum pukul dua petang yang mana kita tak akan benarkan restoran dan kedai terutamanya milik orang Islam beroperasi sebelum pukul dua petang.

"Kita juga akan membuat penangkapan terhadap orang Islam yang baligh tak kira lelaki atau perempuan yang didapati makan pada siang hari di tempat awam," katanya pada sidang media di sini.

Ghazali berkata pihak kerajaan negeri sangat tegas dan serius dalam menangani gejala ponteng puasa di negeri ini dan sekiranya terdapat penangkapan, tindakan dan dakwaan serta merta akan dikenakan terhadap pesalah supaya ianya menjadi pengajaran kepada orang ramai.

Dalam pada itu Ghazali berkata kerajaan negeri komited dalam melaksanakan undang-undang takzir di negeri ini.

"Kita sememangnya komited ke arah untuk melaksanakan undang-undang Islam di negeri ini namun bagi melihat keunggulan hukum Islam itu, kita mesti bersedia dari segi fasiliti, kepakarannya supaya apabila hukum Islam dilaksanakan ianya tak boleh diperlekeh dan dipertikaikan kerana ianya hukum Allah.

Untuk melaksanakan hukum ini, banyak perkara yang perlu diambil kira dari segi keupayaannya, fasiliti dan hakim yang mana banyak kajian perlu diambil kira termasuk melihat negara yang telah melaksanakannya," katanya.

Ghazali berkata untuk permulaan kerajaan negeri serius menangani permasalahan akhlak terutamanya dalam kalangan remaja di negeri ini.

"Melalui institusi berteraskan pendidikan Islam di negeri ini kita mahu lahirkan generasi di negeri ini generasi yang berakhlak dan berakal budi yang mana sebelum meletakkan hukum, kita akan pastikan pelaksanaan ilmu dan pendidikan diperkemas terlebih dahulu," katanya. --Bernama

Ramadan , puasa , ponteng

Artikel Sebelum

Pendera Haiwan Boleh Didenda RM100,000

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

Artikel Lain