Laporan Audit: Empat Kementerian Akan Dipanggil Beri Penjelasan - PAC - Semasa | mStar

Laporan Audit: Empat Kementerian Akan Dipanggil Beri Penjelasan - PAC

Datuk Nur Jazlan Mohamed
KUALA LUMPUR: Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) akan memanggil empat kementerian dan beberapa agensi kerajaan bagi memberi penjelasan berhubung pelbagai isu berbangkit dalam Laporan Ketua Audit Negara Tahun 2014 Siri 2.

Pengerusi PAC Datuk Nur Jazlan Mohamed berkata kementerian berkenaan ialah  Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, Kementerian Pendidikan, Jabatan Perdana Menteri (JPM) dan Kementerian Kewangan.

Katanya PAC juga akan memanggil 16 jabatan kerajaan pusat, 10 badan berkanun dan 31 jabatan kerajaan negeri untuk tampil memberi penjelasan berhubung laporan itu.

"Proses prosiding untuk Laporan AG (Ketua Audit Negara) Siri 2 2014 akan bermula pada bulan September ini," katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat PAC di Bangunan Parlimen di sini, Isnin.

Nur Jazlan berkata antara isu perlu diberi penjelasan oleh Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani termasuk projek Pereplikasian Model (i-ZAQ) Akuakultur Bersepadu bernilai RM2.142 bilion yang gagal disiapkan dalam tempoh ditetapkan.


"Selain itu, projek akuapenternakan di bawah pihak berkuasa Pelaksanaan Koridor Utara bernilai RM79.6 juta juga perlu diberi penjelasan berhubung pengurusan pentadbiran yang kurang memuaskan, serta beberapa dokumen kontrak bernilai lebih RM100 juta telah diluluskan oleh KSU (Ketua Setiausaha Kementerian) yang sepatutnya diluluskan oleh menteri," katanya.

Nur Jazlan berkata isu berkaitan dengan Kementerian Pendidikan pula melibatkan kegagalan pentadbiran kewangan oleh tiga universiti awam yang diberi autoriti penuh membabitkan Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM), Universiti Malaya (UM) dan Universiti Teknologi Malaysia (UTM).

"Selain itu, pengurusan penyelenggaran kapal di Sabah oleh APMM (Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia) di bawah JPM serta pengurusan rangkaian Hotel Seri Malaysia di bawah Kementerian Kewangan yang didapati mempunyai pelbagai masalah pengurusan turut terlibat," katanya.

Katanya Jabatan Kastam Diraja Malaysia akan turut dipanggil bagi memberi penjelasan berhubung kutipan hasil daripada syarikat-syarikat yang disiasat akibat pelbagai masalah berkaitan.

Nur Jazlan berkata secara keseluruhannya laporan audit kali ini kurang memuaskan kerana sesetengah kesalahan yang timbul daripada beberapa kementerian itu sebenarnya boleh dielakkan.

Beliau juga menyeru PAC peringkat negeri memainkan peranan dalam memanggil agensi kerajaan negeri yang didapati mempunyai masalah untuk proses prosiding berhubung laporan audit ini.
PAC , Datuk Nur Jazlan Mohamed , Laporan AG

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain