Kehilangan Wang 1MDB Perlu Diambil Kira - Tun M

Dr Mahathir Mohamad

PETALING JAYA: 1Malaysia Development Berhad (1MDB) tidak boleh terlepas daripada tanggungjawab melakukan sebarang kesalahan walaupun ia melangsaikan hutang menerusi tindakan menyelamatkannya atau memjual aset, kata Tun Dr Mahathir Mohamad.

Bekas perdana menteri itu berkata, 1MDB tidak boleh dianggap bebas berhubung dakwaan itu kecuali ia dapat menjelaskan mengenai berbilion ringgit yang hilang itu.

"Dalam perniagaan, wang boleh hilang menerusi pelaburan atau pengurusan yang tidak berkesan. Jika itulah penjelasannya, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) dan pengurusnya boleh dipecat.

"Tetapi apabila wang itu hilang da pengurusan tidak dapat menjelaskan ke mana ia pergi dan bagaimana ia hilang, jadi pengurusan itu perlu bertanggungjawab walaupun ada usaha menyelamat atau hutang itu dibayar," katanya menerusi entri terbaharu blognya.

Beliau juga menyentuh mengenai kehadiran yang ramai pada program bersama Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak untuk menjelaskan isu berkenaan serta dasar kerajaan dalam tempoh beberapa minggu ini.

"Kita lihat perhimpunan sama sebelum pilihan raya umum ke-13 tetapi keputusannya lebih teruk daripada pilihan raya sebelumnya.

"Perhimpunan seumpama itu tidak diterjemahkan pada pilihan raya umum ke-13. Mereka datang kerana pelbagai insentif," katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, Pengerusi Lembaga Penasihat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim menggesa kerajaan meneliti skandal kewangan semasa negara diterajui Dr Mahathir.

"Buka semula kes pasaran tukaran wang asing Bank Negara untuk menentukan sama ada sebarang perundangan tidak dipatuhi sepanjang pentadbiran Dr Mahatir dalam menggunakan simpanan Bank Negara untuk spekulasi matawang," katanya.

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Artikel Lain

Awas, jangan 'syok' sangat korek telinga!