PasMa Rancang Guling Hadi - Zuhdi - Semasa | mStar

PasMa Rancang Guling Hadi - Zuhdi

Abdul Hadi Awang

PETALING JAYA: Menjelang pemilihan PAS minggu depan, Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa) didakwa menjadi perancang dalam usaha untuk menggulingkan Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebaga presiden PAS.

Selain itu Pengarah Operasi Pusat Penyelidikan PAS, Dr Mohd Zuhdi Marzuki turut mendakwa PasMa merancang untuk melakukan Grand Design bagi memastikan kumpulan mereka memenangi jawatan-jawatan yang dipertandingkan.

"Jelas sekali PasMa berperanan di belakang Ahmad Awang, apabila terdapat figure PasMa mengiringi beliau sewaktu menyerahkan jawapan kesediaannya bertanding jawatan Presiden PAS baru-baru ini.

"Program-program yang melibatkan Ahmad Awang juga banyak dianjurkan oleh mereka yang sama ada ahli PasMa ataupun yang sebelum ini mesra PasMa.

"PasMa dilihat melakukan cubaan nekad untuk mencorakkan siapakah pimpinan PAS yang perlu dinaikkan dan siapa pula yang perlu diturunkan," kata Mohd Zuhdi menerusi kenyataan pada Jumaat.

Kesediaan Ahmad untuk mencabar Hadi yang memegang jawatan presiden PAS selama 13 tahun sejak 2002 itu mencipta sejarah selepas 55 tahun.

Kali terakhir jawatan itu dipertandingkan ialah ketika Presiden PAS ketiga, Dr Burhanuddin Al-Helmy dicabar oleh Prof Zulkifli Muhammad dalam Muktamar PAS kelima pada tahun 1960.

Mengulas lanjut Mohd Zuhdi mengandaikan bahawa PAS akan menjadi 'budak suruhan DAP' jika Hadi tewas di tangan Ahmad.

"Sekiranya cubaan mereka (PasMa) menyingkirkan Tuan Guru Abdul Hadi dan kumpulan yang mendukung Kepimpinan ulama berjaya, PAS selepas ini akan menjadi 'budak suruhan DAP' dalam Pakatan Rakyat.

"Sekiranya cubaan mereka gagal, PasMa berkemungkinan akan menubuhkan parti baharu sebagaimana yang diuar-uarkan oleh mereka," katanya.

Artikel Sebelum

DUN Pahang Lulus Kenaikan Elaun Adun

Artikel Berikut

Bekas Model Masuk Hospital Bahagia

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain