Kubur: Dewan Rakyat Bahas Usul Tergempar - Semasa | mStar

Kubur: Dewan Rakyat Bahas Usul Tergempar

Mayat yang dikafan turut ditemui dalam lubang cetek di kawasan kubur besar di Bukit Wang Burma, Wang Kelian, Selasa.

KUALA LUMPUR: Dewan Rakyat akan membahaskan usul tergempar mengenai penemuan 139 kubur pelbagai saiz dan khemah mangsa pemerdagangan manusia di sempadan Malaysia-Thailand, pada sesi sidang petang Rabu.

Ketika membenarkan usul berkenaan dibahaskan,  Timbalan Speaker Dewan Rakyat Datuk Ismail Mohamed Said berkata, usul yang dikemukakan Ahli Parlimen Alor Setar (PKR) Gooi Hsiao Leung menepati tiga syarat utama.

Katanya, usul itu menepati tiga syarat utama Peraturan Mesyuarat 18(1) iaitu membabitkan isu tertentu, melibatkan kepentingan orang ramai dan perlu disegerakan.

"Saya membenarkan usul itu dibahaskan pada pukul 4.30 petang dan berakhir pukul 5.30 petang," katanya dalam  persidangan Dewan Rakyat pada Rabu.

SILA KLIK: VIDEO MAYAT KAFAN DITEMUI

Hsiao Leung mengemukakan usul tersebut untuk membincangkan penemuan kubur besar yang menempatkan 139 mayat pelarian warga Rohingya dan Bangladesh di Perlis yang tidak diketahui sehingga pendedahan polis pada Isnin lalu.

Beliau turut meminta Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi untuk menjelaskan bagaimana kubur dan kem yang ditemui itu tidak disedari kerajaan.

Pada Isnin, Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar mengesahkan penemuan 139 kubur pelbagai saiz di kawasan seluas 11 kilometer persegi di Bukit Wang Burma, Wang Kelian, Perlis.

Pihaknya juga turut menemui satu mayat yang hampir reput dan sejumlah 28 khemah yang dipercayai pernah digunakan sindiket pemerdagangan dan penyeludupan manusia yang ditinggalkan sejak beberapa bulan lalu dan kini sedang berusaha untuk mengeluarkan mayat-mayat berkenaan lewat petang ini.

Menurut KPN, penemuan itu adalah susulan daripada Ops Wawasan khas Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (JKDNKA) yang dijalankan pihaknya sejak 11 Mei lalu.


Dewan Rakyat , Wang Kelian

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

RMK11: Intipati Ucapan PM

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

Artikel Lain

Zidane dedah buat kesilapan besar musim ini