Pewartaan Draf RKK Terminal Pengangkutan Bersepadu Iskandar Sentral Sebelum Akhir Tahun - Semasa | mStar

Pewartaan Draf RKK Terminal Pengangkutan Bersepadu Iskandar Sentral Sebelum Akhir Tahun

Abd Latif Bandi.

JOHOR BARU: Kerajaan negeri Johor menjangkakan usaha untuk mewartakan Draf Rancangan Kawasan Khas (RKK) Terminal Pengangkutan Bersepadu Iskandar Sentral di sini, dapat dilakukan sebelum akhir tahun ini.

Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Kerajaan Tempatan Johor, Datuk Abd Latif Bandi berkata, pewartaan akan dibuat sejurus pihaknya mendapat pengesahan zon dan selesai meneliti bantahan yang diterima berhubung pelaksanaan projek terbabit.

"Apapun pembangunan yang dirangka dan dirancangkan adalah baik jika orang awam termasuk pengusaha-pengusaha (pengangkutan awam) terlibat sama dalam penyumbangan pandangan.

"Sekurang-kurangnya mereka tahu lokasi pembangunan dan sekiranya berlaku pengambilan tanah, ia tidak akan menjadi isu kerana dari awal mereka sudah diterangkan," kata Abd Latif selepas melancarkan Program Publisiti dan Penyertaan Awam bagi draf rancangan berkenaan, di sini Selasa.

Program publisiti itu bertujuan mendapatkan input dan bantahan mengenai pelaksanaan RRK dan akan berlangsung selama sebulan mulai Selasa di tiga buah lokasi termasuk di pejabat Majlis Bandaraya Johor Baharu dan Jabatan Perancang Bandar dan Desa Negeri.

Abd Latif berkata, pihaknya telah memohon sejumlah RM600 juta daripada Kerajaan Pusat untuk melaksanakan projek berkenaan di bawah Rancangan Malaysia Ke-11.

"Bagaimanapun kita tidak tahu sama ada ia lulus atau tidak, kena tunggu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sendiri yang umumkan pada 21 Mei," katanya.

RKK yang dicadangkan untuk dibangunkan di atas tanah seluas 4,908 ha itu, merupakan usaha kerajaan mengintegrasikan mod-mod pengangkutan terutama melibatkan jalan raya dan sistem aliran transit.

Ia juga bakal melibatkan dua kawasan pentabdiran iaitu Majlis Perbandaran Johor Baharu dan Majlis Perbandaran Johor Baharu Tengah.

Dalam isu lain, Abd Latif mengakui pihaknya perlu memberikan kefahaman sebaiknya kepada pemaju perumahan tentang hasrat kerajaan negeri untuk membina sejumlah 46,000 unit Rumah Mampu Milik Johor (RMMJ) menjelang 2018.

"Ini antara cabaran yang dihadapi kerana kita tahu, dalam soal hendak menguruskan rumah mampu milik, ia membabitkan kerjasama antara kerajaan negeri dengan pihak pemaju," katanya.

Artikel Berikut

Klik

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

Artikel Lain