Lupakan Agenda Untuk Jatuhkan Hadi - Mohd Amar - Semasa | mStar

Lupakan Agenda Untuk Jatuhkan Hadi - Mohd Amar

Datuk Seri Abdul Hadi Awang
KOTA BHARU: Akar umbi telah menyatakan bahawa mereka mahu ulama memimpin dan mengemudi parti untuk satu penguasaan yang lebih baik, kata Timbalan Pesuruhjaya PAS Kelantan Datuk Mohd Amar Abdullah.

Oleh itu, beliau berkata, mereka yang mempunyai 'agenda tersembunyi' untuk menjatuhkan presiden parti Datuk Seri Abdul Hadi Awang pada muktamar Jun ini perlu menghentikannya kerana mereka mempunyai peluang yang tipis untuk menang.

Mohd Amar berkata, walaupun terdapat usaha melobi dan perbalahan oleh dua puak dalam parti, akar umbi telah membunyikan amaran bahawa mereka mahukan Hadi dan Naib Presiden Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man sebagai timbalan berdasarkan pencalonan yang diperolehi oleh kedua-dua mereka.

"Saya akui terdapat kempen sengit antara kedua-dua puak tetapi pada pendapat saya, akar umbi parti mahu ulama meneruskan landasan Islam yang sentiasa menjadi teras utama PAS.

"Saya juga berpendapat bahawa mereka yang ingin mencuba nasib untuk menjatuhkan presiden agar melupakan cita-cita mereka kerana mereka sendiri tahu bahawa mereka tidak mempunyai apa-apa peluang untuk menang.

"Malah jika mereka berbuat demikian, saya tidak dapat melihat bagaimana mereka boleh mendapat presiden lebih baik yang telah membawa parti di mana ia berada hari ini," katanya.

Hadi mengetuai saingan untuk jawatan presiden dengan 99 pencalonan. Tuan Ibrahim telah menerima 94 pencalonan manakala penyandang Mohamad Sabu mempunyai lapan.

Bagi pencalonan beliau untuk jawatan timbalan dan naib presiden jawatan, Mohd Amar berkata beliau akan menunggu kerana beliau tidak menerima sebarang surat rasmi daripada jawatankuasa pemilihan.

Katanya beliau sentiasa mengamalkan prinsip memberi laluan jika ada calon yang lebih baik.

Lebih Artikel