2015 Tahun Bersejarah Bagi Asean - Semasa | mStar

2015 Tahun Bersejarah Bagi Asean

PUTRAJAYA: 2015 akan menjadi tahun bersejarah bagi ASEAN dan juga Malaysia selaku pengerusi perkumpulan itu, tatkala dunia akan menyaksikan pewujudan Komuniti ASEAN menjelang akhir tahun.

"Semua tumpuan akan terarah kepada Malaysia apabila kiraan detik bagi ASEAN bersepadu itu bermula," menurut Kementerian Luar Malaysia dalam satu kenyataan pada Rabu.

Kenyataan itu yang dikeluarkan menjelang Sidang Kemuncak ASEAN pada 26-27 April di Kuala Lumpur dan Langkawi, menyatakan ini merupakan peluang kepada Malaysia untuk meningkatkan profilnya dalam kalangan komuniti antarabangsa.

Menurutnya mesyuarat yang akan turut berlangsung di Langkawi bukan sahaja dapat menyemarakkan industri pelancongan di pulau itu tetapi juga merupakan venue sesuai bagi penganjuran mesyuarat dan persidangan antarabangsa.

Selain sidang kemuncak diadakan di Kuala Lumpur dan Langkawi, Malaysia turut memilih beberapa negeri lain seperti Johor, Kedah, Kelantan, Melaka, Sabah dan Sarawak sebagai venue bagi pelbagai mesyuarat ASEAN pada tahun ini.

Asean , Malaysia

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel