Malaysia Gubal Strategi Untuk Capai Cita-Cita ASEAN - Semasa | mStar

Malaysia Gubal Strategi Untuk Capai Cita-Cita ASEAN

PUTRAJAYA: Malaysia telah menggubal strategi untuk memastikan semua komitmen dapat dilaksanakan ke arah mencapai cita-cita Komuniti ASEAN 2015 dan selepasnya, kata Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman.

Beliau berkata, sebagai pengerusi ASEAN tahun ini, Malaysia akan menerajui usaha mengemudi rantau ini ke arah mencapai kejayaan lebih besar selepas 2015.

"Sidang Kemuncak ASEAN ke-26 akan merupakan acara pertama yang menghimpunkan para pemimpin ASEAN secara rasmi bagi membincangkan keutamaan ASEAN untuk tahun ini," katanya dalam wawancara melalui e-mel dengan Bernama.

Beliau berkata isu yang dibincangkan akan meliputi kemajuan yang dicapai dalam usaha menubuhkan Komuniti ASEAN, Wawasan Komuniti ASEAN Pasca 2015, hubungan luar dan arah tuju masa depan ASEAN.

Menurut beliau, para pemimpin ASEAN juga akan berpeluang bertukar-tukar pendapat tentang isu semasa serantau dan antarabangsa, termasuk perkembangan yang berlaku di bahagian lain dunia.

Malaysia mengambil alih jawatan pengerusi ASEAN daripada Myanmar mulai 1 Jan tahun ini. Sidang kemuncak itu akan berlangsung di Pusat Konvensyen Antarabangsa Kuala Lumpur dan Langkawi pada 26 dan 27 April.

Sidang kemuncak kali ini turut diadakan di luar Kuala Lumpur dengan tujuan mendekatkan lagi ASEAN dengan rakyat, sejajar dengan tema tahun ini, 'Rakyat Kita, Komuniti Kita, Wawasan Kita', untuk mewujudkan ASEAN yang berpaksikan rakyat melalui penglibatan semua kelompok masyarakat dalam aktiviti pertubuhan serantau itu.

Ditubuhkan pada 8 Ogos 1967 oleh Indonesia, Malaysia, Filipina, Singapura dan Thailand, ASEAN kemudian turut dianggotai Brunei Darussalam, Kemboja, Laos, Myanmar dan Vietnam.

ASEAN

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain