Tindakan Tegas Akan Dibuat Selepas Teliti Laporan Interim MH370 - Liow - Semasa | mStar

Tindakan Tegas Akan Dibuat Selepas Teliti Laporan Interim MH370 - Liow

Liow Tiong Lai.

KUALA LUMPUR: Kementerian Pengangkutan akan meneliti laporan interim siasatan MH370 dan mengambil tindakan tegas sekiranya terdapat sebarang kelemahan, termasuk kecuaian manusia, dalam mengendali tragedi penerbangan pesawat berkenaan pada 8 Mac tahun lalu. 

Menterinya, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata ini bagi memastikan sebarang kelemahan dan kekurangan tidak berlaku lagi di masa hadapan. 

"Saya telah tugaskan kementerian saya melakukan kajian segera dan analisis maklumat faktual yang dilampirkan bersama laporan itu.

"Kami tegas...jika ada sebarang kelemahan...kita akan ambil tindakan segera," katanya.

Beliau mengulas mengenai laporan interim Pasukan Penyiasat Keselamatan Lampiran 13 ICAO Malaysia mengenai MH370.

Laporan itu antara lain menyatakan pasukan berkenaan telah menemubual lebih 120 orang dan mengunjungi pelbagai badan berkaitan. 

Antara yang ditemubual ialah petugas DCA, MAS, waris anak kapal, pengisi minyak pesawat, penyaji makanan untuk penerbangan, pencuci pesawat, pengendali dan operator kargo, penghantar barangan, pembekal dan penerima konsain.  

Dalam pada itu, Liow dalam satu kenyataan berkata, laporan sementara dan maklumat faktual itu bukan analisis terhadap sebab-sebab kehilangan MH370. 

Penerbangan MH370, yang membawa 12 anak kapal dan 227 penumpang, hilang dari imbasan radar semasa dalam penerbangan dari Kuala Lumpur ke Beijing kira-kira sejam setelah berlepas dari KLIA pada 8 Mac tahun lalu.

Artikel Sebelum

Penamaan Calon DUN Chempaka Ditutup

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel