Malaysia, Indonesia Mahu Hanya Satu Saluran Pengambilan Pembantu Rumah - Semasa | mStar

Malaysia, Indonesia Mahu Hanya Satu Saluran Pengambilan Pembantu Rumah

Najib bersama Presiden Indonesia, Joko Widodo ketika sidang media bersama selepas mengadakan pertemuan dua hala di Bangunan Perdana Putra di sini, Jumaat.

PUTRAJAYA: Malaysia dan Indonesia bersetuju mewujudkan hanya satu saluran pengambilan pembantu rumah dari republik itu ke negara ini, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Najib berkata, ini bagi memelihara kepentingan pembantu rumah Indonesia selain membolehkan mereka mendapat latihan yang mencukupi dan diberi perlindungan sewajarnya ketika bekerja di Malaysia.

"Kita dapati pada ini cuma 4,000 lebih saja pembantu rumah yang masuk melalui saluran rasmi, manakala 105,000 menggunakan saluran tidak rasmi.

"Jadi kami berdua bersetuju supaya menteri-menteri berkenaan meneruskan perbincangan supaya wujudkan hanya satu saluran," katanya dalam sidang media bersama dengan Presiden Indonesia Joko Widodo sempena lawatan negara tiga hari pemimpin Indonesia itu di Malaysia di sini, Jumaat.

Tambah Najib, kedua-dua negara mendapati bahawa saluran rasmi yang dipersetujui dalam memorandum persefahaman (MoU) mengenai Pengambilan dan Penempatan Pembantu Rumah Indonesia yang ditandatangani di Bali sebelum ini juga tidak digunakan sepenuhnya.

Dalam pada itu, Joko Widodo yang mesra dengan panggilan Jokowi turut menyuarakan pandangan sama dengan Najib berhubung satu saluran khusus untuk urusan pengambilan pembantu rumah warga Indonesia ke negara ini.

"Akan digunakan satu saluran sahaja supaya perlindungan bisa dilakukan bersama-sama," katanya.

Isu pembantu rumah merupakan antara beberapa aspek perbincangan dua hala Najib dan Jokowi dalam pertemuan empat mata di Bangunan Perdana Putra pagi Jumaat yang disusuli mesyuarat dua hala bersama delegasi masing-masing.

MoU yang ditandatangani di Bali pada 2011 itu menyaksikan Indonesia bersetuju menarik balik moratorium penghantaran pembantu rumah ke Malaysia.

Selaras dengan itu, kedua-dua negara juga bersetuju supaya agensi pengambilan pekerja asing dari kedua-dua negara dilibatkan dalam kerjasama formal urusan penghantaran pembantu rumah Indonesia ke Malaysia dan sekaligus memenuhi permintaan oleh sejumlah majikan Malaysia.

Joko Widodo , pembantu rumah

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Manchester United pecat Mourinho!