Pelajar Asing Dari Pusat Bahasa, IPTA Wajib Daftar EMGS

Idris Jusoh

PUTRAJAYA: Perkhidmatan Global Pendidikan Malaysia (EMGS) untuk urusan permohonan pelajar asing menuntut di negara ini akan diperluaskan meliputi Pusat Bahasa dan institusi pengajian tinggi awam (IPTA), masing-masing bermula 1 Mac dan 1 April ini.

Sebelum ini, pusat sehenti itu hanya berperanan untuk memantau, menyelia dan menyelaras urusan berkaitan promosi, pemasaran dan perkhidmatan sokongan penuntut untuk institusi pengajian tinggi swasta (IPTS).

Menteri Pendidikan Kedua Datuk Seri Idris Jusoh berkata, perkara itu dibuat bagi menyelaras semua permohonan pelajar asing yang ingin belajar di negara ini agar mekanisme pengesanan setiap pelajar dari luar negara dijalankan dengan lebih efektif.

"Jika sebelum ini EMGS hanya diwajibkan kepada IPTS, tetapi kita melihat keberkesanan fungsi EMGS yang memulakan operasinya sejak Februari 2013 berpotensi untuk berfungsi sebagai pusat sehenti kepada semua pelajar asing yang ingin belajar di Malaysia," katanya.

Idris berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Konvensyen Pembangunan dan Pemasaran Pendidikan Antarabangsa Malaysia 2015', di sini, Khamis.

Justeru, kata Idris, kesemua 330 Pusat Bahasa di seluruh negara dan IPTA kini diwajibkan untuk berdaftar dengan EMGS bagi membolehkan pelajar asing di institusi masing-masing untuk meneruskan pengajian di negara ini.

"Penetapan ini dilakukan kerana beberapa masalah timbul di kalangan pelajar asing yang belajar di Pusat Bahasa yang kelasnya hanya sembilan jam seminggu, dan ada di kalangan mereka mengambil kesempatan untuk membuat 'kerja lain'," katanya.

Selain itu, katanya, penetapan pendaftaran kemasukan pelajar asing di EMGS untuk IPTA juga dilakukan untuk menyelaras data kemasukan kesemua pelajar asing di Malaysia.

"Dengan adanya EMGS, kita tidak hanya menumpukan data setiap pelajar hanya daripada Jabatan Imigresen semata-masa, tetapi akan membolehkan kita memperoleh lebih maklumat seperti kursus yang diambil dan juga rekod kedatangan ke kuliah dan keputusan peperiksaan mereka,"katanya.

EMGS, IPTA, pusat bahasa, Idris Jusoh

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Palsu PLKS: Lelaki Warga India Ditahan

Klik

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Artikel Lain