Pemotongan Kos: KBS Tekankan Aspek 'Value-For-Money' - Khairy - Semasa | mStar

Pemotongan Kos: KBS Tekankan Aspek 'Value-For-Money' - Khairy

Khairy Jamaluddin
PETALING JAYA: Perbelanjaan untuk program-program besar di bawah Kementerian Belia dan Sukan (KBS) tidak terjejas dengan pengurangan kos pentadbiran kerajaan.

Menteri berkenaan Khairy Jamaluddin berkata penjimatan perbelanjaan mengurus di bawah KBS lebih tertumpu kepada penjimatan kos pentadbiran, bukan pemotongan program.

"Yang penting kita pastikan value-for-money (nilai untuk wang) daripada perbelanjaan program-program ini," katanya kepada pemberita selepas melancarkan cabang Pemuda Persatuan Rangkaian Runcit Malaysia (MRCA Youth) di One City, dekat sini, Selasa. 

Beliau turut menegaskan bahawa sebagai langkah penjimatan, semua agensi di bawah KBS perlu mendapatkan kebenaran daripada menteri untuk sebarang lawatan ke luar negara selepas ini. 

Mengenai Parlimen Belia, beliau berkata kabinet telah menerima beberapa usul yang dibentangkannya minggu lepas dengan beberapa kementerian berkenaan akan meneliti perkara yang dibangkitkan. 

Antaranya ialah cadangan berhubung diskaun kad pengangkutan untuk belia, penganjuran Perhimpunan Belia Asean dan pewujudan institut latihan kemahiran asas belia.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain