Pemotongan Kos: KBS Tekankan Aspek 'Value-For-Money' - Khairy

Khairy Jamaluddin
PETALING JAYA: Perbelanjaan untuk program-program besar di bawah Kementerian Belia dan Sukan (KBS) tidak terjejas dengan pengurangan kos pentadbiran kerajaan.

Menteri berkenaan Khairy Jamaluddin berkata penjimatan perbelanjaan mengurus di bawah KBS lebih tertumpu kepada penjimatan kos pentadbiran, bukan pemotongan program.

"Yang penting kita pastikan value-for-money (nilai untuk wang) daripada perbelanjaan program-program ini," katanya kepada pemberita selepas melancarkan cabang Pemuda Persatuan Rangkaian Runcit Malaysia (MRCA Youth) di One City, dekat sini, Selasa. 

Beliau turut menegaskan bahawa sebagai langkah penjimatan, semua agensi di bawah KBS perlu mendapatkan kebenaran daripada menteri untuk sebarang lawatan ke luar negara selepas ini. 

Mengenai Parlimen Belia, beliau berkata kabinet telah menerima beberapa usul yang dibentangkannya minggu lepas dengan beberapa kementerian berkenaan akan meneliti perkara yang dibangkitkan. 

Antaranya ialah cadangan berhubung diskaun kad pengangkutan untuk belia, penganjuran Perhimpunan Belia Asean dan pewujudan institut latihan kemahiran asas belia.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Artikel Lain