Semakan Semula Bajet Tidak Bermakna Negara Dalam Krisis - Mohd Khamil - Semasa | mStar

Semakan Semula Bajet Tidak Bermakna Negara Dalam Krisis - Mohd Khamil

SHAH ALAM: Bajet 2015 Malaysia yang disemak semula, seperti diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak semalam tidak bermakna negara dalam krisis ekonomi, kata Pengarah Urusan kumpulan DRB-Hicom Bhd, Tan Sri Mohd Khamil Jamil.

Beliau berkata kajian semula itu merupakan pendekatan yang betul untuk menggambarkan isu global berikutan penurunan harga minyak.

"Apa yang kerajaan sedang hadapi sekarang adalah isu bajet. Sama seperti dalam sektor korporat, apabila merancang bajet, kita akan sentiasa berasaskan pada andaian tertentu.

"Kerajaan menyediakan bajet berdasarkan trend yang lebih tinggi daripada harga minyak dan apabila bahawa perkara asas berubah, adalah tepat bagi mereka untuk mengkaji dan mencari sumber pendapatan dan bidang lain untuk mengurangkan kos," katanya pada sidang akhbar selepas melancarkan dua kenderaan perdagangan baharu pada Rabu, iaitu, Tata Xenon Pick-up dan Tata Prima Perdana Mover.

Mengenai ringgit yang lemah, Mohd Khamil berkata konglomerat automotif itu mengkaji kesannya terhadap kumpulan dan cara-cara untuk meminimumkannya.

Beliau berkata susut nilai ringgit hanya sementara memandangkan Malaysia adalah pengeksport minyak bersih.

"Ia akan memberi kesan kepada kita tetapi tidak ketara," katanya.

Drb-Hicomm , semakan bajet

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Lebih Artikel

"Saya tak kenal wanita itu" - Issey