Pemindahan Banduan Antarabangsa Sebelum Jun 2015 - Wan Junaidi - Semasa | mStar

Pemindahan Banduan Antarabangsa Sebelum Jun 2015 - Wan Junaidi

PUTRAJAYA: Pemindahan banduan antarabangsa antara Malaysia dan negara luar dijangka boleh dilaksanakan sebelum Jun tahun depan, kata Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar.

Beliau berkata setakat ini sembilan negara iaitu Iran, Latvia, Bulgaria, Azerbaijan, Filipina, Romania, Turki, Arab Saudi dan Korea Selatan telah menyatakan minat untuk menyertai proses pemindahan banduan selepas Rang Undang-Undang Pemindahan Antarabangsa Banduan diluluskan pada 2012.

"Pindaan terhadap beberapa perkara di dalam Akta Penjara itu akan dibahaskan pada sesi Dewan Negara yang sedang berlangsung dan kita yakin ia akan diluluskan secara sebulat suara atas kepentingan negara.

"Setelah diluluskan dan ditandatangani oleh Yang di-Pertuan Agong, pihak Jabatan Penjara akan berbincang dengan Jabatan Peguam Negara bagi merangka dokumen perjanjian pemindahan yang mungkin mengambil sedikit masa untuk dimuktamadkan," katanya pada sidang media selepas menutup mesyuarat Ketua-Ketua Institusi Penjara di sini, Selasa.

Turut hadir Ketua Pengarah Penjara, Datuk Seri Zulkifli Omar.

Wan Junaidi berkata, pemindahan banduan antarabangsa hanya boleh dilaksanakan dengan negara-negara yang mempunyai undang-undang yang sama atau boleh diselaraskan dengan undang-undang yang dilaksanakan di negara ini.

Beliau berkata, terdapat lebih 100 negara mempunyai persamaaan undang-undang yang membolehkan pemindahan banduan dengan Malaysia dilakukan.

Ketika ini terdapat kira-kira 2,000 banduan negara luar yang berada di penjara di Malaysia layak untuk mendapat pemindahan, katanya.

Wan Junaidi berkata, syarat utama seseorang banduan mendapat pemindahan ialah tempoh akhir pemenjaraan mestilah tidak kurang daripada enam bulan, tidak berada dalam proses rayuan dan bukan banduan yang menunggu hukuman mati.

Beliau turut memaklumkan terdapat lebih 1,700 rakyat Malaysia berada di penjara di beberapa negara ketika ini.

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain