Pemindahan Banduan Antarabangsa Sebelum Jun 2015 - Wan Junaidi - Semasa | mStar

Pemindahan Banduan Antarabangsa Sebelum Jun 2015 - Wan Junaidi

PUTRAJAYA: Pemindahan banduan antarabangsa antara Malaysia dan negara luar dijangka boleh dilaksanakan sebelum Jun tahun depan, kata Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar.

Beliau berkata setakat ini sembilan negara iaitu Iran, Latvia, Bulgaria, Azerbaijan, Filipina, Romania, Turki, Arab Saudi dan Korea Selatan telah menyatakan minat untuk menyertai proses pemindahan banduan selepas Rang Undang-Undang Pemindahan Antarabangsa Banduan diluluskan pada 2012.

"Pindaan terhadap beberapa perkara di dalam Akta Penjara itu akan dibahaskan pada sesi Dewan Negara yang sedang berlangsung dan kita yakin ia akan diluluskan secara sebulat suara atas kepentingan negara.

"Setelah diluluskan dan ditandatangani oleh Yang di-Pertuan Agong, pihak Jabatan Penjara akan berbincang dengan Jabatan Peguam Negara bagi merangka dokumen perjanjian pemindahan yang mungkin mengambil sedikit masa untuk dimuktamadkan," katanya pada sidang media selepas menutup mesyuarat Ketua-Ketua Institusi Penjara di sini, Selasa.

Turut hadir Ketua Pengarah Penjara, Datuk Seri Zulkifli Omar.

Wan Junaidi berkata, pemindahan banduan antarabangsa hanya boleh dilaksanakan dengan negara-negara yang mempunyai undang-undang yang sama atau boleh diselaraskan dengan undang-undang yang dilaksanakan di negara ini.

Beliau berkata, terdapat lebih 100 negara mempunyai persamaaan undang-undang yang membolehkan pemindahan banduan dengan Malaysia dilakukan.

Ketika ini terdapat kira-kira 2,000 banduan negara luar yang berada di penjara di Malaysia layak untuk mendapat pemindahan, katanya.

Wan Junaidi berkata, syarat utama seseorang banduan mendapat pemindahan ialah tempoh akhir pemenjaraan mestilah tidak kurang daripada enam bulan, tidak berada dalam proses rayuan dan bukan banduan yang menunggu hukuman mati.

Beliau turut memaklumkan terdapat lebih 1,700 rakyat Malaysia berada di penjara di beberapa negara ketika ini.

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain