Penghasut Bawa Keluar Sabah/Sarawak Bakal Didakwa - Zahid - Semasa | mStar

Penghasut Bawa Keluar Sabah/Sarawak Bakal Didakwa - Zahid

Ahmad Zahid Hamidi.
KUALA LUMPUR: Polis akan mendakwa mana-mana individu dan pertubuhan yang terlibat dalam cubaan menghasut untuk membawa keluar Sabah dan Sarawak daripada Malaysia.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata tindakan itu akan dilakukan segera selepas Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (ROS)
menyenaraikan nama pertubuhan yang terlibat.
 
"Kementerian Dalam Negeri telah mengambil langkah membatal dan mengharamkan semua pertubuhan yang mana pemimpin mereka terlibat dalam kempen mahu mengeluarkan Sabah dan Sarawak daripada Malaysia.
 
"ROS akan mula menyenaraikan nama pertubuhan berkenaan dan selepas penyenaraian, tindakan akan diambil," katanya dalam sidang media sempena Perhimpunan Agung Umno 2014 di sini hari ini.

Ahmad Zahid berkata dua peruntukan khas dalam akta itu akan membantu pihak berkuasa mengambil tindakan sewajarnya.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam ucapan Dasar Presiden Umno berkata Akta Hasutan 1948, yang dikekalkan akan memasukkan dua peruntukan khas iaitu melindungi kesucian Islam dan agama lain serta mendakwa mereka yang menghasut agar Sabah dan Sarawak keluar daripada Malaysia. 

Cadangan memansuhkan Akta Hasutan 1948, yang diumumkan pada Julai 2012 dan digantikan dengan akta baharu yang dikenali sebagai Akta Keharmonian Nasional, pada asalnya bertujuan mencari mekanisme dan mewujudkan keseimbangan terbaik antara keperluan menjamin kebebasan bersuara setiap warganegara dan keperluan menangani kompleksiti kemajmukan di Malaysia. 

Namun, cadangan itu mendapat tentangan dan banyak pihak mendesak akta tersebut dikekalkan berikutan kenyataan berbaur hasutan dan perlakuan menghina institusi raja dan agama sehingga menimbulkan keresahan rakyat. 

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain