Kelulusan Permit Bagi NGO Malaysia Masuki Gaza Ditangguh Sementara - Semasa | mStar

Kelulusan Permit Bagi NGO Malaysia Masuki Gaza Ditangguh Sementara

PUTRAJAYA: Kelulusan permit bagi badan bukan kerajaan dari Malaysia untuk memasuki Gaza menerusi sempadan Rafah ditangguhkan sementara.
 
Kementerian Luar Malaysia dalam satu kenyataan pada Khamis berkata berikutan keadaan keselamatan yang tidak stabil di Semenanjung Gaza, Jabatan Hal Ehwal Palestin di Kementerian Hal Ehwal Luar Mesir memaklumkan bahawa kelulusan permit itu ditangguhkan sementara.

"Langkah penangguhan itu dilaksanakan berikutan kebimbangan berhubung keselamatan dan kesejahteraan delegasi yang mengunjungi Semenanjung Gaza," jelas kenyataan itu.

Kementerian Luar berkata kerajaan Malaysia terus komited dalam menyedia dan melancarkan bantuan bagi meringankan penderitaan penduduk Palestin.

"Malaysia berharap penangguhan kelulusan permit bagi NGO dari Malaysia untuk memasuki Semenanjung Gaza menerusi Rafah akan ditarik balik dalam masa terdekat bagi membolehkan penghantaran bantuan kepada mereka yang terjejas akibat konflik di Palestin," menurut kenyataan itu.
Kementerian Luar , NGO , Gaza

Artikel Berikut

Najib Tinjau Persediaan Bajet 2015

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

Artikel Lain