Isu MB: Pemecatan 5 Exco DAP, PKR Sah - Semasa | mStar

Isu MB: Pemecatan 5 Exco DAP, PKR Sah

SHAH ALAM: Lima Exco DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang dipecat perlu mengosongkan pejabat selepas mesyuarat Exco mengesahkan pemecatan mereka yang mendapat perkenan daripada Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah.

Pengesahan itu diumumkan oleh Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Exco di Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) di sini, pada tengah hari Rabu.

"Pembatalan pelantikan exco (DAP dan PKR) adalah sah dan diperkenan Sultan Selangor.

"Kita beri masa secukupnya (untuk kosongkan pejabat). Kebiasaannya mereka diberi masa selama satu hingga dua minggu. Tapi saya dimaklumkan ada dua pejabat exco sudah dikosongkan sejak Ahad lalu," jelasnya.

Tegas Khalid, pemecatan tersebut dilakukan selepas kelima-lima exco tersebut didapati melanggar 10 aku janji ketika lafaz sumpah di hadapan Sultan, tahun lalu.

"Mereka (lima exco) mengeluarkan kenyataan bersama untuk tidak mahu mempunyai sebarang hubungan dengan Menteri Besar dan hanya menghadiri mesyuarat Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) bagi memantau perjalanan kerajaan negeri serta hanya akan menurut kehendak parti yang mereka dokongi," katanya.

Ketika ditanya tuduhan Exco DAP, Datuk Teng Chang Khim yang tidak mengiktiraf pemecatan tersebut, Khalid menegaskan, beliau mendapat perkenan Sultan secara bertulis yang diterima dua jam selepas menghantar surat memohon perkenan pemecatan tersebut.

"Saya tulis surat kepada Tuanku Sultan pada pukul 2 petang semalam (Selasa) selepas terima berita kumpulan exco terbabit tidak menyokong menteri besar dan mengeluarkan beberapa kenyataan.

"Tuanku Sultan membalas secara bertulis (selepas dua jam) untuk benarkan menteri besar memaklumkan kepada exco berkenaan penamatan khidmat mereka," katanya.

Dalam surat yang dibacakan Khalid, Sultan Sharafuddin bertitah tidak menghalang beliau menamatkan perkhidmatan exco-exco terbabit.

Malah, Khalid berkata mesyuarat exco pada Rabu berjalan seperti biasa dengan korum mencukupi bersama empat ahli Majlis Mesyuarat kerajaan Negeri (MMKN) dan tiga pegawai Ex-Officio.

Tegasnya, jumlah tersebut memadai dan sah mengikut Artikel 53 (2) B Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri Selangor yang menetapkan sekurang-kurangnya mempunyai empat anggota MMKN untuk mentadbir negeri secara sah.

Sementara itu, ketika ditanya mengenai portfolio yang dikosongkan keenam-enam exco tersebut, Khalid berkata, perkara itu belum diputuskan dan perlu mendapat perkenan Sultan Sharafuddin terlebih dahulu.

"Buat masa ini belum buat sebarang keputusan untuk tambah penyertaan ahli exco. Malah ia perlu mendapat perkenan Sultan," katanya.

PKR , DAP , Selangor

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel