GST: Kastam Sasar 123,000 Syarikat Daftar Sehingga September Ini

Ahmad ketika mengadakan lawatan ke Pusat Pemprosesan GST di Kelana Jaya, Rabu.
KUALA LUMPUR:Jabatan Kastam Diraja Malaysia (KDRM) menyasar kira-kira 123,000 syarikat mendaftar bagi cukai barang dan perkhidmatan (GST) sehingga 30 September ini.


Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan berkata, untuk mencapai sasaran tersebut, KDRM akan melaksanakan lima langkah termasuk menambah iklan di media cetak dan elektronik, selain memberikan peringatan awal kepada 63,000 syarikat yang telah mendaftar bagi cukai jualan dan perkhidmatan (SST) untuk mendaftar bagi GST.

Kata beliau, sehingga semalam, sebanyak 8,883 syarikat telah mendaftar bagi GST yang mana 36 pendaftaran melalui pos manakala selainnya menerusi dalam talian.

"Pendaftaran menerusi dalam talian hanya mengambil masa lima minit," kata beliau kepada pemberita selepas mengadakan lawatan kerja ke Pusat Pemprosesan GST di Kompleks Kastam di sini, Rabu.

Ahmad berkata, pemohon dinasihatkan untuk menyediakan maklumat berkaitan syarikat terlebih terdahulu termasuk pengiraan nilai jualan sebelum mendaftar bagi mempermudahkan proses pendaftaran. 

Datuk Ahmad Maslan, Kastam, GST

Artikel Sebelum

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Artikel Lain