MH17: Anwar Puji Kejayaan Najib - Semasa | mStar

MH17: Anwar Puji Kejayaan Najib

Anwar Ibrahim.
KUALA LUMPUR: Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim memuji tindakan pantas Datuk Seri Najib Tun Razak mencapai persetujuan dengan puak pemisah Ukraine bagi mendapatkan akses penuh ke lokasi pesawat MH17 terhempas.

Tambah Ahli Parlimen Permatang pauh itu, Perdana Menteri bertindak dengan penuh bertanggungjawab terutama dalam menjaga kebajikan rakyat Malaysia yang turut terkorban.

"Saya memilih untuk memahami dan sokong (tindakan Najib) sebab saya rasa mana-mana pemimpin memilih menjaga kepentingan rakyat terkorban.

"Saya fikir tiada jalan keluar melainkan merujuk kepada kumpulan pemisah yang menjaga kawasan berkenaan," katanya pada persidangan khas Dewan Rakyat di sini, Rabu.

Menerusi perbahasannya, Anwar turut menyokong usul yang dikemukakan oleh Perdana Menteri bagi mengutuk tindakan tidak berperikamanusiaan oleh pihak tidak bertanggungjawab menembak jatuh pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH17 di Ukraine 17 Julai lalu.

Selain itu Anwar turut mendesak supaya pihak yang bertanggungjawab dalam insiden tersebut supaya dihadapkan ke muka pengadilan.

Sebelum ini pendekatan diplomatik yang digunakan Perdana Menteri turut menerima pujian daripada Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang dan menyifatkan langkah yang diambil Najib adalah terbaik bagi menyelesaikan percanggahan mengenai MH17.

Penerbangan MH17 sedang dalam perjalanan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur apabila ia terhempas di Donetsk, timur Ukraine berhampiran sempadan Rusia pada Khamis lalu.

Pesawat Boeing 777-200 itu membawa 298 orang - 283 penumpang dan 15 kru.

Pesawat itu dipercayai ditembak jatuh namun sehingga hari ini tiada pihak mengaku bertanggungjawab.
MH17 , MAS

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Coklat tumpah, panggil bomba!