Masyarakat Hilang Kepercayaan Jika Guru Salah Guna Laman Sosial - KP Pelajaran

Guru yang menjalankan tugas secara profesional dihormati ramai. Gambar Hiasan.
KUALA LUMPUR: Guru yang menyalahguna laman sosial dengan memuatkan unsur berbaur politik boleh menjejaskan kepercayaan masyarakat terhadap kerjaya perguruan.

Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Dr Khair Mohamad Yusof berkata, amalan tidak sihat itu juga boleh mencemarkan imej profesion perguruan kerana mengetengahkan diri secara berpihak menerusi laman sosial itu.

Sehubungan itu, katanya, Kementerian Pendidikan mengingatkan setiap guru supaya bertindak secara profesional, berhati-hati serta berintegriti dalam penggunaan laman sosial untuk  mempertahankan prinsip neutral dan tidak memihak dalam perkhidmatan awam.

"Dalam hal ini, kementerian menerima aduan daripada pihak awam bahawa terdapat di kalangan guru yang menggunakan laman Facebook dengan memuatkan unsur berbaur politik.

“Oleh itu, guru sebagai penjawat awam hendaklah melaksanakan tugas dan tanggung jawab yang diamanahkan untuk memberi perkhidmatan kepada masyarakat dan negara tanpa sebarang unsur menyebelahi kepada mana-mana pihak,” katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan, Selasa.

Kementerian Pendidikan maklum akan penggunaan secara meluas media sosial seperti Facebook, Twitter, WhatsApp dan seumpamanya yang kini menjadi suatu kemudahan penting di kalangan rakyat Malaysia termasuk golongan pendidik.

Khair berkata, penggunaan kemudahan berkenaan digalakkan selagi ia tidak mendatangkan kemudaratan kepada masyarakat dan negara, termasuk profesion perguruan, integriti perkhidmatan awam dan kerajaan. 

Klik

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain