Penahanan Salah: Lima Peguam Menang Saman Terhadap Polis Dan Kerajaan - Semasa | mStar

Penahanan Salah: Lima Peguam Menang Saman Terhadap Polis Dan Kerajaan

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa penahanan lima peguam lima tahun lepas oleh adalah salah dan tidak sah.

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk John Louis O'Hara mengarahkan Fadiah Nadwa Fikri, Murnie Hidayah Anuar, Puspawati Rosman, Syuhaini Safwan dan Ravinder Singh Dhalliwal diberi ganti rugi am RM15,000 serta ganti rugi teruk dan teladan berjumlah RM60,000 setiap seorang.

Beliau turut mengarahkan kesemua defendan membayar kos berjumlah RM60,000 kepada Fadiah, Murnie, Puspawati dan Syuhaini manakala Ravinder sebanyak RM40,000.

Dalam penghakimannya, O'Hara berkata penahanan kelima-lima peguam terjumlah kepada penahanan salah dan menafikan hak perlembagaan mereka serta akses untuk diwakili peguam.
Beliau berkata mahkamah mendapati keterangan DSP Judy Blacious Pereira atau Jude kerap berubah.

Mahkamah turut memutuskan bahawa alasan yang digunakan Jude ketika mengguna pakai Seksyen 28A (8) Kanun Tatacara Jenayah bagi menafikan hak untuk diwakili sebagai tidak munasabah berdasarkan keadaan ketika perhimpunan nyalaan lilin.

Empat peguam wanita menfailkan saman menamakan Konstabel Fauziah Mustafa, Inspektor Azlina Norzali, Konstabel Noor Balkhis Maazin, Ketua Polis Daerah Brickfields ketika itu, ACP Wan Abdul Bari Wan Abdul Khalid, Jude, Ketua Polis Negara ketika itu serta kerajaan Malaysia sebagai defendan.

Sementara itu, Ravinder menfailkan saman berasingan pada 7 Mei 2012 terhadap Jude, Wan Abdul Bari, Lans Koperal Saha'ri Ehwa, Ketua Polis Negara ketika itu dan kerajaan Malaysia.

Dalam pernyataan tuntutan, kelima-lima peguam mendakwa pada 7 Mei 2009, mereka hadir di luar pekarangan Ibu Pejabat Daerah Brickfields (IPD) untuk memberi bantuan guaman kepada 14 pelanggan mereka yang ditahan kerana mengadakan perhimpunan nyalaan lilin untuk Wong Chin Huat, aktivis hak asasi yang ditahan mengikut Akta Hasutan.

Mereka mendakwa dihalang memasuki kawasan IPD itu untuk bertemu anak guam masing-masing atas alasan anak guam mereka telah menandatangani satu borang bagi melepaskan hak mereka untuk bertemu peguam.

Kesemua peguam itu mendakwa anak guam mereka ketika dihubungi melalui telefon bimbit menafikan menandatangani borang berkenaan.

Mereka mendakwa telah beberapa kali memohon untuk berjumpa dengan anak guam mereka namun gagal.

Selepas itu, seorang pegawai polis muncul bersama pembesar suara membuat pengumuman agar mereka bersurai namun mereka gagal berbuat demikian dan ditahan di dalam IPD itu.

Fadiah, Murnie, Puspawati dan Syuhaini, yang ketika itu merupakan peguam Pusat Bantuan Guaman Kuala Lumpur, mendakwa pada 5 pagi 8 Mei 2009 mereka dibawa menaiki kereta ke Balai Polis Travers dan dibebaskan dengan jaminan polis pukul 12 tengah hari.

Sementara itu, Ravinder mendakwa beliau ditahan selama 16 jam pada 7 Mei 2009.

Kesemua mereka mendakwa penahanan mereka itu tidak sah dan menyalahi undang-undang serta memohon ganti rugi am, teruk, teladan dan kos.
Datuk John Louis O'Hara , peguam

Artikel Sebelum

Lebih Artikel

"Saya tak kenal wanita itu" - Issey