Firma Guaman Nafi Arah MAS Henti Khidmat Sokongan

PETALING JAYA: Firma guaman yang mewakili tujuh angkota keluarga kru pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370 menafikan dakwaan kononnya mengarahkan syarikat penerbangan itu menghentikan komunikasi secara langsung dengan anak guam mereka.

"Kami tidak pernah menghubungi MAS untuk menghentikan penyaluran maklumat berhubung operasi mencari pesawat yang hilang itu," kata peguam Ribbeck Law Chartered, Monica R. Kelly menerusi kenyataan pada Rabu.

Ribbeck Law Chartered merupakan firma guaman yang berpengkalan di Chicago.

Sebelum ini media melaporkan keluarga tujuh anak kapal penerbangan MH370 mendakwa mereka "ditinggalkan" oleh syarikat penerbangan tersebut kerana mendapatkan khidmat perundangan.

Bagaimanapun menerusi kenyataan balas pada Selasa, MAS menjelaskan bahawa mereka tidak "meninggalkan" keluarga kru penerbangan MH370 yang mendapatkan bantuan perundangan.

Syarikat itu dalam kenyataan di sini menjelaskan sesetengah anggota keluarga anak kapal terbabit mendapatkan khidmat peguam asing bagi mewakili kepentingan mereka.

"Peguam warga asing itu mengarahkan MAS menghentikan komunikasi secara langsung dengan anak guam mereka dan hanya berhubung dengan mereka," kata MAS pada Selasa.

Menurut MAS lagi, keluarga yang tidak diwakili peguam, syarikat itu berhubung dengan mereka menerusi Pusat Sokongan Keluarga (FSC) dan sentiasa menyalurkan maklumat terkini daripada Pusat Penyelarasan Agensi Bersama (JACC) dan kerajaan Malaysia.
MAS, MH370

Artikel Sebelum

Soal Jawab Bersama Dyana Sofya

Artikel Berikut

Klik

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain