Gaji Rendah, Tiada Promosi Punca Pensyarah Perubatan Awam Berubah Angin - Semasa | mStar

Gaji Rendah, Tiada Promosi Punca Pensyarah Perubatan Awam Berubah Angin

PETALING JAYA: Menurut Presiden Persatuan Perubatan Malaysia ((MMA), Datuk Dr NKS Tharmaseelan, ramai pensyarah perubatan di universiti awam meninggalkan tempat itu selepas bertahun-tahun bekerja keras dan dibayar gaji rendah.

Tharmaseelan mentifatkan keputusan berhenti beramai-ramai itu sebagai satu tragedi selepas 38 pensyarah kanan klinik meninggalkan Universiti Sains Malaysia Kubang Kerian di Kelantan sejak enam bulan lalu.

Beliau mendakwa bahawa beberapa pensyarah klinikal yang merupakan pakar bedah berkelayakan dengan pengalaman bertahun-tahun terperangkap lebih 20 tahun tanpa sebarang tawaran masa depan yang lebih baik. 

Jelas Tharmaseelan mereka yang bekerja dengan Kementerian Pelajaran sebagai doktor pakar, pensyarah dan penyelidik, menerima gaji yang rendah, kurang faedah dan promosi berbanding jika mereka melayan pesakit atau mengajar di sebuah universiti swasta.

"Universiti awam perubatan yang digunakan mempunyai pakar-pakar klinikal terbaik di negara ini tetapi kebanyakan pensyarah yang diiktiraf antarabangsa telah meninggalkan institusi ini untuk pergi ke institusi atau hospital swasta.

"Siapakah yang akan melatih doktor-doktor muda masa depan jika penghijrahan ini terus berlaku?" katanya.

Katanya, Jabatan-jabatan klinikal akan diambil alih oleh kakitangan yang tidak terlatih dan tidak berpengalaman selepas pakar-pakar ini berhijrah.

Oleh kerana kekurangan pensyarah perubatan yang serius, beberapa universiti ternama terpaksa menangguhkan sementara jabatan klinikal mereka.

Jelas Tharmaseelan, Kementerian Pelajaran telah bersetuju untuk bekerjasama dengan MMA untuk mengelakkan tragedi ini terus berlaku di universiti-universiti awam.

"Sebagai langkah segera , kementerian merancang untuk mewujudkan elaun khas untuk doktor dan dalam jangka masa panjang merangka promosi skim yang lebih baik dan laluan kerjaya kepada pensyarah klinikal," katanya.

Beliau berkata MMA telah bertemu Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 2 Mei lalu untuk membincangkan isu-isu yang dihadapi oleh doktor klinikal termasuk ketelusan serta kriteria standard untuk promosi.

Sementara itu, Pengarah kampus Kesihatan Universiti Sains Malaysia (USM) , Datuk Dr Mafauzy Mohamed mengakui bahawa penghijrahan tersebut yang bermula lebih setahun lalu perlu ditangani.

Beliau mendakwa pensyarah klinikal universiti itu di Kubang Kerian telah 'tersepit' dengan sebuah institusi perubatan swasta yang baharu.

"Memang benar bahawa Skim imbuhan dan kenaikan pangkat di bawah Kementerian Pelajaran tidak begitu menarik seperti mana yang ditawarkan oleh Kementerian Kesihatan dan sektor swasta.

"Kita tidak boleh menghalang meninggalkan tempat tersebut, dan kita sedang mencari jalan untuk membayar ganti rugi itu dan mengekalkan pensyarah klinikal kami.

"Kami sentiasa memastikan kita mempunyai pensyarah baharu tetapi saya tahu jabatan-jabatan klinikal (di universiti lain) terjejas," ," kata beliau sambil menambah bahawa jabatan klinikal USM kekal terbuka walaupun pensyarah meninggalkan.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

Artikel Lain