Projek Langat 2 Dilaksana Dalam Masa Terdekat - MB Selangor - Semasa | mStar

Projek Langat 2 Dilaksana Dalam Masa Terdekat - MB Selangor

Abdul Khalid Ibrahim.
SHAH ALAM: Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yakin projek pembinaan Loji Rawatan Air Langat 2 (Langat 2) dapat dilaksanakan dalam masa terdekat.

Beliau berkata kerajaan negeri melalui Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB) sentiasa memantau perkembangan projek itu untuk memastikan ia berjalan lancar.

Abdul Khalid berkata demikian ketika menjawab soalan Khasim Abdul Aziz (PAS-Lembah Jaya) yang bertanya mengenai perkembangan projek Langat 2 pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor di sini, Khamis.

Menjawab soalan tambahan ketua pembangkang Datuk Mohd Shamsuddin Lias (BN-Sungai Burong) yang bertanya bila projek Langat 2 akan dimulakan, Abdul Khalid berkata kerajaan negeri dan kerajaan Persekutuan akan menandatangani dokumen perjanjian berhubung penstrukturan industri air di negeri itu dalam masa terdekat.

"Kerajaan negeri dan kerajaan Persekutuan sentiasa berbincang untuk memastikan Langat 2 dapat dilaksanakan dengan segera. 

"Kita sudah buat perjanjian persefahaman (MoU) dan dokumen perjanjian akan ditandatangani dalam masa terdekat denga kerajaan negeri dan Persekutuan akan menjalankan usahasama bagi melaksana penyusunan semula (industri air) dan pembinaan Langat 2 secara serentak dan secepat mungkin," katanya.

Menjawab soalan Haniza Mohamed Talha (PKR-Taman Medan) sama ada pelaksanaan projek Langat 2 dan projek HORAS (Hybrid off River Augmentation System) akan menambah sumber air mentah di Selangor, Menteri Besar berkata pelaksanaan kedua-dua projek itu akan menambah dua kali ganda jumlah air mentah yang boleh dirawat.

"Jika sekarang jumlah air mentah yang digunakan ialah lima bilion liter sehari, tetapi dengan adanya kedua-dua projek ini, kita dijangka dapat menambah sehingga 10 bilion liter sehari.

"Pelaksanaan kedua-dua projek itu juga akan membolehkan kita mempunyai air mentah mencukupi sehingga 2050 ke 2070," katanya.

MoU yang ditandatangani pada 26 Februari lepas menyatakan kerajaan negeri akan mengeluarkan kebenaran kepada kerajaan Persekutuan untuk merancang pembinaan Langat 2 dan Sistem Agihannya (LRAL2) di Selangor.

Sebagai tambahan, kerajaan Persekutuan bersedia menyuntik dana untuk membantu kerajaan negeri mengambil alih syarikat-syarikat konsesi air dan seterusnya membenarkannya menguruskan perkhidmatan bekalan air di Selangor melalui sebuah syarikat milik kerajaan negeri.

Empat syarikat berkenaan ialah Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas), Puncak Niaga Sdn Bhd (PNSB), Konsortium Abbas Sdn Bhd (Abbas) dan Syarikat Pengeluar Air Selangor Holdings Bhd (Splash).

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Terowong Air Akan Berfungsi

Pejabat BSM Berpindah Ke KL

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain