Kawasan Carian Baharu Gagal Kesan Bukti MH370, Australia Guna Khidmat Bekas Ketua Tentera

Perdana Menteri Australia Tony Abbot berkata bekas ketua pasukan pertahanan negara Angus Houston akan mengetuai Pusat Penyelarasan Agensi Bersama (JACC) yang berpusat di Perth dalam membantu usaha carian MH370.
PERTH: Kawasan carian baharu gagal pada Ahad untuk menghasilkan satu penemuan yang amat ditunggu-tunggu dalam usaha mencari pesawat MH370 yang hilang, sementara Australia melantik bekas ketua tenteranya untuk membantu menyelaraskan operasi di Lautan Hindi.

Serpihan yang dikesan oleh pesawat dan kemudiannya diambil oleh kapal-kapal di zon carian baru terbukti tidak mempunyai kaitan dengan Boeing 777, kata pihak Berkuasa Keselamatan Maritim Australia (AMSA).

"Ia kelihatan seperti peralatan memancing dan hanyalah sampah di permukaan (lautan)," kata seorang jurucakap AMSA kepada AFP.

Ketika carian di lokasi baharu di 1,850 kilometer (1,150 batu) barat Perth dijalankan, Australia berkata bekas ketua pasukan pertahanannya, Angus Houston akan mengetuai unit baharu untuk membantu dalam usaha carian yang melibatkan tentera daripada tujuh negara iaitu Australia, China, Malaysia, Jepun, New Zealand, Korea Selatan dan Amerika Syarikat.

Perdana Menteri Tony Abbott berkata Houston akan mengetuai Pusat Penyelarasan Agensi Bersama (JACC) yang berpusat di Perth, 'untuk menyelaraskan sokongan kerajaan Australia terhadap carian MH370'.

Houston yang merupakan ketua Pasukan Pertahanan Australia dari 2005-2011 telah diberi taklimat untuk menyelaraskan hubungan diplomatik antara mereka yang terlibat dalam usaha carian antarabangsa.

Klik

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Artikel Lain