Dua Juta Penerima BR1M Tiada Akaun Bank Untuk Diberi Baucar Bantuan - Semasa | mStar

Dua Juta Penerima BR1M Tiada Akaun Bank Untuk Diberi Baucar Bantuan

Ahmad Maslan
Ahmad Maslan.

PONTIAN: Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Maslan berkata, daripada 7.9 juta pemohon Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) di seluruh negara, sebanyak dua juta daripadanya tidak mempunyai akaun bank dan diberikan baucar bantuan.

Beliau berkata, penerima BR1M digesa membuka akaun bank serta mengemas kini nombor akaun dengan pihak berkaitan bagi mempercepatkan penyaluran bantuan itu pada masa hadapan.

"Saya tak faham kenapa tiada akaun bank ataupun mereka ini tidak mengemaskinikan borang BR1M mereka. Mereka boleh mengemas kini pada setiap masa di pejabat-pejabat daerah, Lembaga Hasil Dalam Negeri atau ketua-ketua kampung," katanya selepas majlis penyerahan BR1M kepada penerima kawasan parlimen Pontian di sini, Ahad.

Ahmad turut menjelaskan antara sebab mengapa ada permohonan lambat diproses adalah disebabkan penggunaan borang secara manual dan bukan melalui dalam talian.

Beliau turut meminta pejabat-pejabat daerah mempercepatkan pengagihan BR1M selewatnya sebelum April bagi mengurangkan kegusaran rakyat yang layak mendapat bantuan tersebut.

BR1M , ahmad maslan

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Khairy Jamaluddin

Khairy Pertahan BR1M

Artikel Lain

Manchester United sedia pujuk Pogba