Dua Juta Penerima BR1M Tiada Akaun Bank Untuk Diberi Baucar Bantuan

Ahmad Maslan.

PONTIAN: Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Maslan berkata, daripada 7.9 juta pemohon Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) di seluruh negara, sebanyak dua juta daripadanya tidak mempunyai akaun bank dan diberikan baucar bantuan.

Beliau berkata, penerima BR1M digesa membuka akaun bank serta mengemas kini nombor akaun dengan pihak berkaitan bagi mempercepatkan penyaluran bantuan itu pada masa hadapan.

"Saya tak faham kenapa tiada akaun bank ataupun mereka ini tidak mengemaskinikan borang BR1M mereka. Mereka boleh mengemas kini pada setiap masa di pejabat-pejabat daerah, Lembaga Hasil Dalam Negeri atau ketua-ketua kampung," katanya selepas majlis penyerahan BR1M kepada penerima kawasan parlimen Pontian di sini, Ahad.

Ahmad turut menjelaskan antara sebab mengapa ada permohonan lambat diproses adalah disebabkan penggunaan borang secara manual dan bukan melalui dalam talian.

Beliau turut meminta pejabat-pejabat daerah mempercepatkan pengagihan BR1M selewatnya sebelum April bagi mengurangkan kegusaran rakyat yang layak mendapat bantuan tersebut.

BR1M, ahmad maslan

Klik

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Artikel Lain