PDRM Tubuh Jabatan Integriti & Pematuhan Standard - Semasa | mStar

PDRM Tubuh Jabatan Integriti & Pematuhan Standard

KUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia (PDRM) menubuhkan Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard, sebuah jabatan baharu bagi memantapkan pematuhan Prosedur Operasi Standard (SOP) termasuk berkaitan tata tertib para anggotanya.

Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar pada Isnin berkata jabatan itu dijangka bakal beroperasi dalam masa dua bulan lagi dengan pengarahnya berpangkat pesuruhjaya.

"Jabatan ini sudah diluluskan secara dasar...pada ketika ini kita dalam peringkat perundingan dengan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) untuk mendapatkan perjawatan," katanya.

Jabatan ini dijangka akan dapat memantapkan lagi pematuhan SOP dalam semua bidang penugasan termasuk hal tata tertib atau disiplin anggota, katanya selepas majlis Serah Terima Tugas Jawatan Pengarah Pengurusan dan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) di Bukit Aman di sini.

Beliau berkata sebelum ini bahagian tata tertib anggota polis diletakkan di bawah Jabatan Pengurusan.

Pada majlis itu, Khalid menyaksikan penyerahan tugas Pengarah Jabatan Pengurusan daripada Datuk Mortadza Nazarene yang dilantik sebagai Pengarah JSJK kepada Datuk Seri Mohamad Fuzi Harun, bekas Pengarah Pasukan Petugas Khas (Operasi dan Keganasan). - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain

Anda boros? Apa kata cuba 5 cara ini