Anggota Polis Perlu Diberi Latihan Pertolongan Cemas

GEORGE TOWN: Polis Pulau Pinang berharap pihak hospital, persatuan sukarelawan dan badan-badan bukan kerajaan (NGO) dapat memberikan program latihan pertolongan kecemasan kepada anggota polis supaya dapat membantu mangsa ketika kecemasan.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Pulau Pinang SAC Mazlan Kesah berkata kemalangan sering berlaku pada waktu puncak dan kebiasaannya anggota polis orang yang pertama sampai ke tempat kejadian dan bukan semua berpengalaman memberikan pertolongan kecemasan.

Katanya, sebelum ini program sedemikian pernah diadakan tetapi tidak aktif.

"Saya berharap pihak hospital, persatuan sukarelawan dan NGO dapat mengaktifkan balik program latihan kecemasan ini supaya dapat menyelamatkan lebih ramai mangsa kemalangan," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Perkhidmatan Ambulans 24-jam Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia Pulau Pinang (PBSMPP) sempena Perayaan Tahun Baharu Cina 2014 di sini, Ahad.

Beliau berkata pihak polis akan sentiasa bersedia untuk bekerjasama dengan semua pihak bagi mengurangkan kemalangan maut.

Sementara itu, Pengerusi PBSMPP Datuk Yeang Beng Jong berkata 150 paramedik dan anggota PBSM akan bertugas sepanjang musim perayaan bermula Selasa depan sehingga 2 Februari.

Katanya, 11 ambulans akan ditempatkan di tiga lokasi utama iaitu Permatang Tinggi di Seberang Perai Tengah, Jalan Raja Uda di Butterworth dan Batu Maung di Pulau Pinang.

"Kami berharap operasi perkhidmatan ambulans 24 jam ini dapat menyelamatkan lebih ramai nyawa sekiranya berlaku kemalangan," katanya.

Tambahnya, kakitangan paramedik dan ahli-ahli PBSMPP yang terlatih, akan memberikan respons yang cepat dan tepat sekiranya berlaku kemalangan. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain