Anggota Polis Perlu Diberi Latihan Pertolongan Cemas

GEORGE TOWN: Polis Pulau Pinang berharap pihak hospital, persatuan sukarelawan dan badan-badan bukan kerajaan (NGO) dapat memberikan program latihan pertolongan kecemasan kepada anggota polis supaya dapat membantu mangsa ketika kecemasan.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Pulau Pinang SAC Mazlan Kesah berkata kemalangan sering berlaku pada waktu puncak dan kebiasaannya anggota polis orang yang pertama sampai ke tempat kejadian dan bukan semua berpengalaman memberikan pertolongan kecemasan.

Katanya, sebelum ini program sedemikian pernah diadakan tetapi tidak aktif.

"Saya berharap pihak hospital, persatuan sukarelawan dan NGO dapat mengaktifkan balik program latihan kecemasan ini supaya dapat menyelamatkan lebih ramai mangsa kemalangan," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Perkhidmatan Ambulans 24-jam Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia Pulau Pinang (PBSMPP) sempena Perayaan Tahun Baharu Cina 2014 di sini, Ahad.

Beliau berkata pihak polis akan sentiasa bersedia untuk bekerjasama dengan semua pihak bagi mengurangkan kemalangan maut.

Sementara itu, Pengerusi PBSMPP Datuk Yeang Beng Jong berkata 150 paramedik dan anggota PBSM akan bertugas sepanjang musim perayaan bermula Selasa depan sehingga 2 Februari.

Katanya, 11 ambulans akan ditempatkan di tiga lokasi utama iaitu Permatang Tinggi di Seberang Perai Tengah, Jalan Raja Uda di Butterworth dan Batu Maung di Pulau Pinang.

"Kami berharap operasi perkhidmatan ambulans 24 jam ini dapat menyelamatkan lebih ramai nyawa sekiranya berlaku kemalangan," katanya.

Tambahnya, kakitangan paramedik dan ahli-ahli PBSMPP yang terlatih, akan memberikan respons yang cepat dan tepat sekiranya berlaku kemalangan. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain