Anak Pasangan Malaysia Ditahan Di Sweden Rayu Ditempatkan Dengan Keluarga Islam - Semasa | mStar

Anak Pasangan Malaysia Ditahan Di Sweden Rayu Ditempatkan Dengan Keluarga Islam

KUALA LUMPUR: Anak kepada pasangan rakyat Malaysia yang ditahan pihak berkuasa Sweden untuk siasatan kerana memukul tangan seorang daripada anak yang tidak bersolat merayu supaya diletakkan dalam penjagaan keluarga Melayu Islam dari Malaysia.

Aisyah, 14, anak sulung pasangan Azizul Raheem Awalludin dan Shalwati Norshal, menyuarakan keinginan itu ketika mengadakan perjumpaan dengan wakil Kedutaan Malaysia dan Khidmat Sosial Sweden pada Jumaat.

"Kami tidak mempunyai masalah dengan keluarga angkat sekarang, mereka jaga kami tapi kami tidak selesa bila perlu tinggal dengan keluarga berlainan agama.

"Susah untuk kami membiasakan diri. Jadi Aisyah rasa lagi senang dan selesa untuk kami bersama keluarga Melayu beragama Islam," katanya kepada Bernama ketika dihubungi, Sabtu.

Difahamkan, pasangan suami isteri itu, yang ditahan pada 18 Dis lepas, telah memohon kepada Khidmat Sosial Sweden untuk menyerahkan hak penjagaan sementara anak-anak mereka kepada keluarga angkat beragama Islam daripada kalangan kakitangan kedutaan Malaysia di negara berkenaan.

Aisyah berkata hasrat untuk ditempatkan bersama-sama keluarga angkat Melayu Islam dari Malaysia itu juga turut dibantu keluarga angkatnya kini.

"Khidmat Sosial sudah janji dengan kami untuk carikan keluarga Islam dari Malaysia... mungkin kami akan dapat keluarga angkat baharu dalam masa terdekat," katanya.

Aisyah berkata perjumpaan kira-kira satu jam setengah itu dengan wakil Khidmat Sosial Sweden dan Kedutaan Malaysia itu adalah bagi membincangkan hal berkaitan ibu bapa mereka.

Dalam masa yang sama, anak pasangan itu terus meluahkan perasaan sedih dengan ketiadaan ibu bapa mereka di sisi sejak sebulan lalu.

"Kehidupan jadi susah bila mummy dan daddy tiada di samping kami... kami kena berdikari, pergi sekolah sendiri.

"Setiap pagi kena naik kenderaan awam macam bas atau kereta api, dengan keadaan cuaca yang sejuk.. Kami tidak ada bekalan baju sejuk yang mencukupi," katanya.

Aisyah berkata setiap hari selepas sekolah mereka akan pulang ke rumah keluarga angkat dalam keadaan sejuk dan gelap dan keadaan itu membuatkan mereka sedih kerana sebelum ini mereka sentiasa dijemput ibu bapa mereka.

Dalam Facebook miliknya, Aisyah menulis: 'Ya Allah..please save our family..our parents..we need them in our life..we miss them so much..we want to meet them...' (Ya Allah..tolong selamatkan keluarga kami..ibu bapa kami..kami perlukan mereka dalam hidup kami..kami amat rindukan mereka..kami mahu berjumpa mereka...')

Tahanan reman Azizul Raheem yang merupakan kakitangan Tourism Malaysia di Stockholm dan isterinya yang merupakan guru yang bercuti tanpa gaji, dilanjutkan kira-kira dua minggu lagi. BERNAMA

Artikel Berikut

Bot Karam: 3 Disahkan Lemas, 8 Masih Hilang

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain