Kenyataan 'Kangkung' Timbul Kekecohan Di Internet - Semasa | mStar

Kenyataan 'Kangkung' Timbul Kekecohan Di Internet

PETALING JAYA: Satu kenyataan oleh Datuk Seri Najib Tun Razak berhubung penurunan harga kangkung tanpa disedari ketika orang ramai bercakap mengenai isu kenaikan harga, telah menjadi satu tajuk perbualan di media sosial.

Pengguna internet telah menyindir beliau sejak beberapa hari lalu berhubung perkara itu dan perkara itu dilihat seolah-olah telah merebak.

Kenyataan itu juga telah diambil dan dilaporkan oleh media asing.

Walau bagaimanapun, terdapat terdapat juga mereka yang mempertahankan Perdana Menteri dengan mengatakan beliau hanya menjadi sasaran oleh faktor kenaikan harga tidak terkawal yang menjejaskan harga makanan dan bekalan.

Pensyarah Geopolitik Universiti Kebangsaan Malaysia Prof Fuad Mat Jali berkata Najib hanya mahu menunjukkan bahawa harga makanan berbeza kerana faktor-faktor di luar kawalan seseorang seperti cuaca.

"Rakyat harus membantu memberi idea mengenai cara-cara dan kaedah untuk meringankan beban orang ramai daripada membuang masa membuat komen yang tidak berasas," katanya.

Seorang bekas kakitangan perhubungan awam yang mahu dikenali sebagai Jamaliah berkata adalah tidak patut berbuat demikian untuk tujuan putar belit.

"Perdana Menteri menyebut kangkung, kerana ia menjadi salah satu item yang telah turun harga pada hari tersebut.

"Apa salahnya menjadikan kangkung sebagai contoh," tanya beliau.

Ketua Penerangan PAS Datuk Mahfuz Omar bagaimanapun memberi komen sinis dengan berkata beliau sedang berkira-kira untuk menikmati kangkung masak Kurma.

Kenyataan Najib mengenai harga kangkung dan rakyat kurang menghargai jasa kerajaan telah menimbulkan tindak balas di internet, termasuk klip video yang dimuat naik ke YouTube berhubung perkara itu.

Malah terdapat individu yang menawarkan kemeja-T dengan perkataan "Keep Calm and Eat Kangkung" pada harga RM29.90 dengan penghantaran percuma.

Antara kerja-kerja kreatif lain yang disiarkan di internet termasuk video 're-mix' kangkung, poster burger McKangkung dan Kangkung Goreng Belacan.

Halaman Facebook kangkung telah dibuka, mendapat lebih 40,000 'like', manakala beberapa pengguna mengisytiharkan 13 Januari adalah "Hari Kangkung Sedunia".

Kenyataan mengenai kangkung ini juga telah menarik perhatian media antarabangsa, termasuk BBC dan Singapore Times.

BBC melaporkan bahawa Perdana Menteri Malaysia sedang menerima kritikan meluas di media sosial untuk komen beliau yang dibuat tentang harga kangkung.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain