Polis Rekod Kenyataan Anak Timbalan Ketua Pengarah Kastam Yang Ditembak Mati - Semasa | mStar

Polis Rekod Kenyataan Anak Timbalan Ketua Pengarah Kastam Yang Ditembak Mati

Timbalan Ketua Pengarah Kastam II Datuk Shaharuddin Ibrahim yang ditembak mati.
Timbalan Ketua Pengarah Kastam II Datuk Shaharuddin Ibrahim yang ditembak mati.

PUTRAJAYA: Pihak polis, pada Isnin merekod kenyataan anak kepada Timbalan Ketua Pengarah Kastam II Datuk Shaharuddin Ibrahim yang ditembak mati.

Ketua Polis Daerah Putrajaya ACP Abdul Razak Majid berkata, polis telah memanggil Mohd Akhtar untuk memberi keterangan berkaitan dengan pembunuhan bapanya.

"Kami menyedari tentang kenyataan yang dibuat oleh beliau (Mohd Akhtar) baru-baru ini dalam media. "Beliau telah bekerjasama sepenuhnya dan mengesahkan kenyataan beliau dalam media," katanya ketika dihubungi.

Beliau berkata polis akan menyiasat dakwaan-dakwaan yang dibuat oleh Mohd Akhtar.

"Kes ini masih dalam siasatan tetapi kita mengikuti semua petunjuk," katanya.

Mohd Akhtar sebelum ini dilaporkan berkata bahawa bapanya telah ditembak mati selepas menyiasat sindiket penyeludupan kereta di Langkawi.

Mohd Akhtar juga mendakwa bapanya telah memberi amaran kepada pegawai atasan mengenai rasuah sambil menambah Shaharuddin menerima surat pemindahan selepas tindakannya itu.

Presiden Persatuan Pegawai Kastam Semenanjung Malaysia Ibrahim Ahmad juga mengesahkan bahawa Shaharuddin dijadualkan akan dipindahkan sebulan sebelum beliau dibunuh.

Bagaimanapun, Ibrahim berkata persatuan itu tidak terlibat di sebalik perintah pemindahan.

Sharuddin, 58, yang dilahirkan di Negeri Sembilan yang mengetuai Unit Perkastaman/Cukai Dalam Negeri, hanya akan bersara dalam tempoh setahun ketika beliau ditembak mati pada 26 April.

Shaharuddin duduk di tempat duduk penumpang hadapan kenderaan rasmi beliau apabila ia berhenti di persimpangan lampu isyarat di Lebuh Wawasan, Putrajaya .

Sebuah pembonceng motosikal menembak tiga kali ke arahnya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain