Pupuk Semangat Hargai & Hormati Kepelbagaian Budaya - Muhyiddin

KUALA LUMPUR: Semangat menghargai dan menghormati kepelbagaian budaya dan agama perlu sentiasa dipupuk di kalangan generasi muda khususnya mereka yang masih di bangku sekolah, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Timbalan Perdana Menteri berkata semangat itu penting untuk menjamin kestabilan dan keharmonian ke arah mencapai kemajuan dan pembangunan yang lebih baik serta mapan.

Beliau berkata menghargai dan menghormati kepelbagaian budaya dan agama adalah aset atau kelebihan penting yang patut dibanggakan dan terus dipertahankan.

"Maka wajarlah, generasi muda kita perlu sentiasa dipupuk dengan semangat menghargai dan menghormati prinsip-prinsip Perlembagaan Persekutuan, memahami Rukunegara, memahami perbezaan budaya yang wujud, menghayati dan mengamalkan kesepakatan dan muhibah di kalangan mereka," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis pelancaran Minggu Keharmonian Antara Penganut Agama Sedunia peringkat sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia di Sekolah Menengah Kebangsaan Seksyen 3, Bandar Kinrara dekat sini, Jumaat. Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata inisiatif yang diambil dalam usaha memupuk kesefahaman dan perpaduan di kalangan generasi muda juga menampakkan hasil apabila Malaysia kini menjadi sebuah negara contoh hubungan antara kaum dan agama yang sukar ditandingi.

Katanya pihak sekolah dan institusi pendidikan perlu terus berusaha membangunkan persekitaran sosial yang kondusif serta menggalakkan komunikasi dan interaksi antara murid daripada pelbagai kaum, agama dan budaya agar satu identiti nasional Malaysia dapat direalisasikan. Justeru, beliau berkata pemimpin institusi pendidikan terutama guru-guru perlu mewujudkan perancangan strategik untuk memupuk dan mengekalkan semangat perpaduan dan patriotisme melalui aktiviti kurikulum, ko-kurikulum dan kesukanan di sekolah.

Muhyiddin berkata pembinaan bangsa bermaruah dan berdaulat adalah tanggungjawab seluruh anggota masyarakat, untuk meletakkan bangsa dan negara setanding dengan negara maju.

Sementara itu, beliau berkata program hari ini dapat merapatkan jurang keharmonian dan muhibbah antara rakyat terutama murid-murid sekolah. Katanya sekiranya generasi muda yang dianggap generasi pelapis tidak bersatu padu dan tidak mempunyai visi serta misi yang sehaluan, kestabilan yang sedang dinikmati akan tergugat.

"Kerenggangan antara kaum dan agama dalam kalangan generasi muda akan semakin meluas, jika kecenderungan ke arah perpaduan tidak dipupuk dari peringkat awal terutama di peringkat persekolahan. "Jika dibiarkan berterusan mereka akan terus membawa haluan masing-masing dan menjadi lebih parah lagi apabila nilai keharmonian yang sedia terjalin terungkai dan musnah," katanya.

Turut sama pada majlis itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Dr Koh Tsu Koon, Timbalan Menteri Pelajaran Datuk Dr Wee Ka Siong dan Ketua Pengarah Pelajaran Tan Sri Abd Ghafar Mahmud.

Sambutan Minggu Keharmonian Antara Penganut Agama Sedunia dimeriahkan lebih 1,000 pelajar sekolah yang mempersembahkan pelbagai permainan integrasi dan persembahan kebudayaan masyarakat berbilang kaum di Malaysia.

Minggu Keharmonian Antara Penganut Agama Sedunia adalah idea Raja Jordan, King Abdullah II yang diketengahkan menjadi resolusi yang diterimapakai Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) untuk disambut pada minggu pertama Februari setiap tahun di negara-negara anggota.

Malaysia buat pertama kalinya meraikan sambutan itu pada Februari 2011 seperti dianjur PBB. -BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain