suria

Delima Pengusaha Salun Terhadap Peraturan Pengasingan Jantina Kelantan

PETALING JAYA: Pendandan rambut terpaksa tunduk pada peraturan pengasingan jantina di Kelantan untuk menjalankan perniagaan salun rambut di negeri itu, manakala seorang peniaga memutuskan untuk berpindah operasi ke negeri Johor.

Pengusaha salon nampaknya terpaksa berpindah operasi mereka ke Johor, selepas pihak berkuasa tempatan di Kelantan mula untuk memohon gender pengasingan peraturan untuk bukan Islam.

Menyifatkan pemerintah melarang stylists perempuan untuk memotong rambut pelanggan lelaki bukan Islam 'sebagai "tidak masuk akal", Presiden Persatuan Rambut Malaysia (MHA) Billy Lim berkata bahawa ia akan menjejaskan industri itu dan akhirnya akan menyebabkan salun menutup operasi mereka.

Ia telah dilaporkan bahawa pengusaha salun rambut di negeri yang diperintah PAS telah didenda oleh kerajaan negeri tersebut kerana melanggar undang-undang majlis perbandaran iaitu undang-undang yang melarang wanita dari memotong rambut seorang lelaki dan sebaliknya.

"Ini adalah satu industri yang memenuhi keperluan kedua-dua jantina, dan jelas tidak ada jumlah yang sama pekerja lelaki dan perempuan di setiap salon. Salun tidak akan mampu bertahan jika setiap pekerja hanya dibenarkan untuk memotong rambut pelanggan jantina yang sama, "katanya.

Beliau menambah bahawa persatuan itu telah mendapatkan nasihat undang-undang bagi pihak salun di Kelantan dan bersedia untuk memberikan bantuan jika diperlukan.

Pengasas dan Pengarah Kreatif A Cut Above Winnie Loo berkata bahawa pemerintah adalah "Jurassic dan penghalang kepada industri tersebut daripada bergerak ke hadapan".

"Apa yang salah tentang membenarkan pelanggan untuk memilih siapa yang mereka mahu untuk melakukan rambut mereka, tanpa mengira jantina mereka?" Katanya.

Di negeri PULAU PINANG, pengerusi Wanita MCA Tan Cheng Liang berkata pengasingan jantina di salun rambut di Kota Baru adalah keterlaluan dan menyebabkan kehilangan pendapatan yang tidak adil kepada orang bukan Islam.

Beliau berkata saman yang dikeluarkan oleh Majlis kepada pemilik salun rambut wanita bukan Islam sekali lagi membuktikan dasar PAS 'akan menjejaskan bukan Islam.

"Kes pendandan rambut adalah hanya satu lagi contoh bagaimana dasar PAS menyebabkan kehilangan pendapatan yang tidak adil kepada usahawan bukan Islam cuba untuk mendapatkan hidup yang jujur," kata Tan dalam satu kenyataan Jumaat.

Timbalan Ketua Pemuda Gerakan Oh Tong Keong menggesa DAP untuk menghentikan memperbodohkan dirinya dengan mendakwa bahawa undang-undang hudud tidak akan dikenakan ke atas orang bukan Islam dan oleh itu tidak mempunyai kesan ke atas orang bukan Islam.

Artikel Lain