suria

Wang Kertas Palsu RM50, RM100 Dikenalpasti Di Sekitar Melaka

MELAKA: Wang kertas palsu banyak dikenal pasti di negeri ini dan ramai peniaga telah menjadi mangsa.

Mereka melaporkan telah tertipu dengan menerima wang kertas palsu RM100 dan RM50.

Malah, mereka rupa-rupanya telah mengalami kerugian sehingga RM20,000 sejak wang kertas palsu muncul awal tahun ini.

Dalam kes baru-baru ini, seorang ahli perniagaan berusia lewat 40-an dari Masjid Tanah di sini mempunyai satu laporan polis yang dikemukakan terhadapnya oleh bank selepas mendeposit sebanyak RM13,000 ke dalam akaunnya.

Laporan pada 8 November mendedahkan bahawa sebanyak RM1,000 daripada jumlah itu, yang merupakan wang kertas palsu RM100 mempunyai nombor bersiri yang sama.

Polis mendapati ahli perniagaan tersebut adalah pelanggan setia bank itu selama bertahun-tahun, dan ini adalah kali pertama dia secara tidak sengaja mendepositkan wang palsu.

Beberapa orang pemilik dan pekerja kedai serbaneka di negeri ini juga telah membuat laporan selepas mereka menerima wang palsu tersebut daripada penduduk tempatan dan pelancong.

Seorang pegawai polis kanan, yang enggan namanya disiarkan, berkata menghasilkan wang palsu adalah sukar dan mahal pada masa dahulu kerana ia memerlukan mesin cetak yang besar.

"Hari ini lebih mudah untuk membuat wang palsu hanya dengan menggunakan komputer peribadi, pengimbas komputer dan pencetak, dan mengambil masa kurang daripada 10 minit," katanya.

Pegawai itu berkata rekaaan semula corak dan bentuk mata wang telah dibuat lebih ringkas, di mana nota RM50 atau RM100 boleh dicetak semula dalam masa beberapa minit.

"Walau bagaimanapun, sesetengah butiran seperti garisan dan corak, cetakan mikro dan jalur kecil yang tertanam dalam wang kertas asli telah hilang.

"Ciri-ciri keselamatan tambahan dalam wang kertas terbaru menyukarkan ia diterima secara automatik oleh mesin deposit tunai.

"Jadi, peniaga biasanya pergi ke kaunter bank apabila mesin tidak menerima wang mereka," katanya, sambil menambah bahawa kakitangan yang mengendalikan kaunter jualan di kompleks beli-belah, bar dan lain-lain kedai komersial telah ditipu.

"Ramai yang telah tertipu apabila menerima wang kertas palsu yang dicampur dengan wang sebenar."

Beliau berkata, nota palsu dapat dikesan dengan menggunakan pengesan wang UV (ultra-violet), yang biasanya digunakan oleh bank-bank dan pusat komersial.

Ketua Siasatan Jenayah Komersil Melaka Superintendan Soh Hock Sing berkata polis sedang menyiasat perkara itu.

Beliau menasihatkan orang ramai memberi perhatian terhadap wang kertas mereka apabila menjalankan transaksi.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain

TMJ beri bayangan KJ bakal jadi CEO JDT