Ribuan Rokok Haram Dihasilkan Setiap Hari Untuk Malaysia - Semasa | mStar

Ribuan Rokok Haram Dihasilkan Setiap Hari Untuk Malaysia

Identiti Tidak Diketahui...Kilang di Batam yang tidak mempunyai papan tanda memaparkan nama syarikat
Identiti Tidak Diketahui...Kilang di Batam yang tidak mempunyai papan tanda memaparkan nama syarikat

BATAM (Indonesia): Sebuah kilang di Taman Perindustrian Citra Buana di sini mengeluarkan ribuan rokok haram setiap hari untuk dijual di Malaysia.

'Starprobe' mendapati rokok yang menggunakan jenama Malaysia, John, dibawa masuk melalui Singapura dan dijual di bawah paras harga minimum yang ditetapkan iaitu RM7.

Kilang terbabit tidak memaparkan papan tanda dan hanya memaparkan nombor lot, tidak seperti dua kilang rokok berdekatan, yang menghasilkan rokok jenama Luffman dan Rock terutamanya untuk pasaran tempatan.

Seorang pegawai dari kilang yang mengeluarkan rokok Luffman berkata syarikat itu turut mengambil pesanan dari Malaysia walaupun tumpuan utama adalah pasaran Indonesia, di mana sebungkus rokok yang mempunyai 20 batang rokok dijual antara RM2 dan RM5.

Kilang yang mengeluarkan rokok jenama John dipercayai diuruskan oleh rakyat Malaysia yang menetap di Singapura.

Dua pengawal keselamatan di pintu masuk kilang enggan membenarkan sesiapa memasuki kawasan kilang dengan menyatakan sebarang urusan perniagaan harus dikemukakan kepada pejabat syarikat di Singapura.

Seorang pekerja, Harto, berkata kilang terbabit beroperasi sepanjang masa untuk menghasilkan pelbagai jenis rokok John yang dibungkus dan kemudiannya dimasukkan dalam kontena sebelum dihantar keluar dari Batam melalui pelabuhan yang terletak kira-kira 30 minit perjalanan.

Harto menambah, kilang yang mempunyai tiga shif kerja, sehari ini telah beroperasi sekurang-kurangnya selama tiga tahun.

Pemeriksaan mendapati warga Singapura mempunyai kepentingan terhadap ketiga-tiga kilang tersebut.

Pegawai rasmi dari kilang Luffman yang hanya mahu dikenali sebagai Lai berkata: "Kami boleh menghasilkan apa sahaja untuk klien kami. Kami mempunyai kepakaran meniru 80 hingga 90 peratus rasa seperti rokok jenama diiktiraf.

"Segalanya bergantung kepada harga. Bagaimanapun, lebih baik bermula dengan jenama sendiri dan kami boleh membantu dari segi pembungkusan."

Mengenai penghantaran ke Malaysia, pegawai ini berkata tiada kapal kargo yang menghantar secara langsung kerana semua penghantaran dibuat melalui Singapura.

"Bagaimanapun, asalkan rokok tidak dibawa keluar dari pelabuhan Singapura, tiada cukai dikenakan," katanya, sambil menambah rokok-rokok itu mungkin diseludup masuk ke Malaysia melalui jalan darat atau laut menggunakan dokumen palsu.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

Artikel Lain