Bekas Pemandu Terselamat Daripada Tali Gantung

SHAH ALAM: Seorang bekas pemandu sebuah syarikat dikenakan hukuman penjara 12 tahun oleh Mahkamah Tinggi di sini, Khamis selepas mengaku bersalah atas tuduhan pilihan dari mengedar kepada memiliki dadah seberat 85.1 gram, 12 tahun lepas.

Bagaimanapun, Ng Chong Wan, 55, mengaku bersalah atas tuduhan pilihan itu sebelum perbicaraan bermula dan Hakim Datuk Siti Matiah Ahmad menjatuhkan hukuman itu berkuatkuasa dari tarikh dia ditangkap pada 9 Mac, 2004.

Pada 2009, Mahkamah Tinggi di sini menjatuhkan hukuman gantung sampai mati ke atas Ng atas tuduhan mengedar dadah mengikut Seksyen 39B (1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan dihukum mengikut Seksyen 39B(2) akta yang sama yang memperuntukkan hukuman mati mandatori.

Ng kemudian mengemukakan rayuan di Mahkamah Rayuan terhadap sabitan dan hukuman tersebut tetapi rayuannya ditolak. Tertuduh kemudian mengemukakan rayuan di Mahkamah Persekutuan.

Pada 13 Disember 2011, Mahkamah Persekutuan memutuskan supaya tertuduh dibicarakan semula di Mahkamah Tinggi atas tuduhan pilihan iaitu memiliki dadah.

Dia kemudian didakwa mengikut Seksyen 39A (2) Akta Dadah Berbahaya 1952 yang memperuntukkan hukuman penjara seumur hidup atau penjara tidak kurang dari lima tahun dan minimum 10 kali sebatan.

Ng mengaku memiliki 85.1 gram dadah, iaitu 77.8 gram heroin dan 7.3 gram Monoacetylmorphines di tepi Jalan Taman Hartamas, Cheras, dekat sini, kira-kira pukul 3.45 petang, 9 Mac 2004.

Tertuduh ditahan selepas meletakkan bungkusan plastik berisi dadah berkenaan di tepi kaki lima jalan itu.

Pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Muhammad Yaser Mohd Nasri sementara Ng diwakili peguam Rajpal Singh. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Klik

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain