Tiada Undang-Undang Benar Hubungan Sejenis - Semasa | mStar

Tiada Undang-Undang Benar Hubungan Sejenis

KUALA LUMPUR: Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Mashitah Ibrahim berkata tiada peruntukan undang-undang atau agama di negara ini yang membenarkan hubungan atau perkahwinan sejenis serta amalan seks bebas.

Menurutnya berdasarkan undang-undang syariah yang dikenakan terhadap umat Islam, beberapa perundangan digubal termasuk Akta Kesalahan Jenayah Syariah (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1997 yang menghalang hubungan sejenis seperti lesbian, gay, biseksual dan transeksual (LGBT).

"Akta Jenayah Syariah itu mengandungi peruntukan Seksyen 25 (kesalahan liwat), Seksyen 26 (kesalahan musahaqah atau perhubungan sejenis sesama perempuan), Seksyen 28 (lelaki berlagak perempuan) dan Seksyen 29 (perbuatan tidak sopan di tempat awam).

"Selain itu turut diperuntukkan ialah Seksyen 21 (kesalahan pelacuran) dan Seksyen 22 (kesalahan muncikari iaitu 'ibu ayam' atau 'bapa ayam')," katanya ketika menjawab soalan Mohd Nizar Zakaria (BN-Parit) pada persidangan Dewan Rakyat di sini, Khamis.

Mohd Nizar bertanya mengenai langkah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dalam menangani masalah LGBT dalam kalangan umat Islam di negara ini.

Selain itu beliau berkata kerajaan memandang serius penularan gejala LGBT dalam kalangan masyarakat dan mengambil langkah berterusan melalui dua pendekatan iaitu pencegahan dan penguatkuasaan undang-undang.

"Ini kerana gaya hidup LGBT mendedahkan mereka kepada masalah sosial seperti pelacuran, dadah, risiko HIV/AIDS, kecelaruan psikologi dan mental," katanya.

Dalam usaha mencegah penularan LGBT, Mashitah berkata kementerian giat menyebarkan Deklarasi Kaherah mengenai Hak Asasi Manusia dalam Islam yang jelas menentang LGBT.

"Selain itu kita juga memberi penjelasan mengenai fatwa mengenai LGBT melalui media, seminar, forum serta menerbitkan risalah tentang LGBT," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

Artikel Lain