Anwar Fail Saman Ke Atas Utusan & Ketua Pengarangnya

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Jumaat memfailkan saman berjumlah RM50 juta ke atas Kumpulan Utusan Melayu (M) Bhd dan Ketua Pengarang Kumpulannya, Datuk Abdul Aziz Ishak kerana dikatakan menfitnahnya dengan mendakwa yang beliau mahu menghalalkan homoseksualiti.

Ketua Pembangkang itu juga menuntut untuk memperolehi injunksi untuk menghalang kedua-dua pihak defendan itu daripada terus menerbitkan kata-kata yang sama ke atasnya sama ada di dalam media mahupun internet.

Ahli Parlimen Permatang Pauh itu telah memfailkan samannya melalui peguam N.Surendran dan Latheefa Koya di pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi di sini, Jumaat.

Menurut writ saman tersebut, Anwar menegaskan bahawa pihak defendan telah secara salah dan berniat jahat menerbitkan kata-kata yang berunsur fitnah ke atasnya pada muka hadapan akhbar Utusan Malaysia bertarikh 17 Januari 2012 di bawah tajuk; “Tolak Anwar - Hassan.”

Anwar juga berkata, akhbar tersebut turut menyiarkan tulisan berunsur fitnah terhadapnya pada muka surat 10 di bawah judul; “Parasit ancam PAS, Anwar mesti ditolak” pada hari yang sama dan sebelum itu secara berterusan membuat dakwaan yang sama di dalam penerbitannya.

Kata Anwar, tulisan itu semua memberi gambaran seolah-olah beliau adalah seorang yang tidak layak memegang sebarang jawatan awam dan juga memberi gambaran seolah-olah beliau adalah seorang pemimpin Muslim yang memiliki pandangan yang tidak konsisten dengan amalan Islam.

Anwar juga berkata, beliau melalui peguamnya pada 17 Januari lalu telah menuntut Kumpulan Utusan agar menarik balik kesemua tulisan tersebut serta menuntut maaf kepadanya tetapi mereka gagal berbuat demikian sebagaimana yang ditetapkan.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Artikel Lain