Anwar Fail Saman Ke Atas Utusan & Ketua Pengarangnya - Semasa | mStar

Anwar Fail Saman Ke Atas Utusan & Ketua Pengarangnya

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Jumaat memfailkan saman berjumlah RM50 juta ke atas Kumpulan Utusan Melayu (M) Bhd dan Ketua Pengarang Kumpulannya, Datuk Abdul Aziz Ishak kerana dikatakan menfitnahnya dengan mendakwa yang beliau mahu menghalalkan homoseksualiti.

Ketua Pembangkang itu juga menuntut untuk memperolehi injunksi untuk menghalang kedua-dua pihak defendan itu daripada terus menerbitkan kata-kata yang sama ke atasnya sama ada di dalam media mahupun internet.

Ahli Parlimen Permatang Pauh itu telah memfailkan samannya melalui peguam N.Surendran dan Latheefa Koya di pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi di sini, Jumaat.

Menurut writ saman tersebut, Anwar menegaskan bahawa pihak defendan telah secara salah dan berniat jahat menerbitkan kata-kata yang berunsur fitnah ke atasnya pada muka hadapan akhbar Utusan Malaysia bertarikh 17 Januari 2012 di bawah tajuk; “Tolak Anwar - Hassan.”

Anwar juga berkata, akhbar tersebut turut menyiarkan tulisan berunsur fitnah terhadapnya pada muka surat 10 di bawah judul; “Parasit ancam PAS, Anwar mesti ditolak” pada hari yang sama dan sebelum itu secara berterusan membuat dakwaan yang sama di dalam penerbitannya.

Kata Anwar, tulisan itu semua memberi gambaran seolah-olah beliau adalah seorang yang tidak layak memegang sebarang jawatan awam dan juga memberi gambaran seolah-olah beliau adalah seorang pemimpin Muslim yang memiliki pandangan yang tidak konsisten dengan amalan Islam.

Anwar juga berkata, beliau melalui peguamnya pada 17 Januari lalu telah menuntut Kumpulan Utusan agar menarik balik kesemua tulisan tersebut serta menuntut maaf kepadanya tetapi mereka gagal berbuat demikian sebagaimana yang ditetapkan.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain