Tindakan Empat Anggota SPDP Keluar Parti Bukan Dipaksa - Semasa | mStar

Tindakan Empat Anggota SPDP Keluar Parti Bukan Dipaksa

LUNDU: Presiden Parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP) Tan Sri William Mawan Ikom berkata empat anggota yang mengumumkan keluar parti itu semalam tidak pernah dipaksa berbuat demikian. Beliau berkata segala ruang dan masa sudah diberi kepada mereka untuk menyelesaikan masalah dalaman parti sejak dua tahun lalu, namun sikap mementingkan diri melebihi parti menggagalkan segala usaha itu.

"SPDP tidak pernah memaksa mereka untuk tinggalkan parti, namun telah banyak peluang diberi kepada mereka untuk menyelesaikan segala perselisihan," katanya ketika berucap pada majlis Malam Perpaduan SPDP Mas Gading malam Sabtu.

Mawan, yang juga Menteri Kanan merangkap Menteri Pembangunan Sosial, berkata SPDP mempunyai banyak forum untuk menyelesaikan masalah serta mekanisma sendiri dalam menangani isu dalaman parti tanpa memelukan campur tangan pihak luar.

Semalam, Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tasik Biru yang juga Menteri Muda Pembangunan Perindustrian Datuk Peter Nansian Ngusie, Anggota Parlimen Mas Gading Datuk Dr Tiki Lafe, ADUN Bekenu Rosey Yunus dan ADUN Batu Danau Paulus Palu Gumbang mengumumkan keluar SPDP ekoran kegagalan menyelesaikan krisis kepimpinan parti yang diterajui Mawan itu. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

Artikel Lain