Jabatan Tenaga Kerja Kelantan Galak OKU Jadi Usahawan - Semasa | mStar

Jabatan Tenaga Kerja Kelantan Galak OKU Jadi Usahawan

KOTA BAHARU: Jabatan Tenaga Kerja (JTK) Kelantan mempergiatkan usaha menggalakkan Orang Kurang Upaya (OKU) menceburkan diri dalam bidang keusahawanan di negeri ini menerusi Skim Bantuan Galakan Perniagaan-OKU (SBGP-OKU). Pengarahnya, Pezman Abdullah berkata skim itu yang diperkenalkan di bawah Kementerian Sumber Manusia selari dengan hasrat kerajaan untuk menjadikan negara berpendapatan tinggi dan menghapuskan kemiskinan tegar di negara ini.

"Skim ini bukan saja menggalakkan usahawan OKU menjadi majikan, malah menggalakkan mereka mengambil pekerja terdiri daripada mereka yang senasib dengannya," katanya kepada Bernama, di sini.

Beliau berkata, menerusi Rancangan Malaysia Ke sembilan (RMK-9) kerajaan memperuntukkan RM22 juta bagi membiayai OKU melalui skim itu.

Katanya, bagi negeri Kelantan sahaja, jabatannya sejak 2007 hingga kini telah meluluskan peruntukan sebanyak RM1.986 juta kepada 60 orang usahawan OKU. "Jumlah itu adalah sebahagian besar daripada 93 permohonan yang diterima dari seluruh negeri," katanya.

Beliau berkata, menerusi skim itu pemohon tidak perlu membayar balik bantuan tersebut dan segala pembayaran dibuat terus oleh Jawatankuasa Penilai Negeri yang diketuai Pengarah JTK negeri.

Pezman berkata, kebanyakan OKU yang menerima geran menerusi skim itu telah mendapat faedah bantuan bulanan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kebajikan di bawah program e-kasih.

Sementara itu, beliau berkata, jabatannya telah berjaya memberi peluang pekerjaan kepada kira-kira 500 rakyat miskin di negeri ini menerusi Program Penempatan Pekerjaan (3P) Azam Kerja 2011 dan Kerjaya Homeworking peringkat negeri, baru-baru ini.

Program sehari yang diadakan di Balai Islam Lundang itu turut menarik ramai remaja lepasan sekolah mendapat peluang kerja secara temuduga terbuka oleh pelbagai jabatan dan agensi kerajaan serta swasta.

Selain itu, mereka juga diberi peluang mengikuti ceramah motivasi bimbingan kerjaya, klinik kerjaya, khidmat nasihat perburuhan dan pendaftaran online jobmalaysia, katanya. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Isu NFC: PKR Desak Shahrizat Letak Jawatan

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain

Harimau Muda pulang awal