4.8 Juta Rakyat Malaysia Menghidap NCD - Semasa | mStar

4.8 Juta Rakyat Malaysia Menghidap NCD

KUALA TERENGGANU: Hampir 4.8 juta rakyat Malaysia yang berumur 30 tahun ke atas didapati menghidap penyakit tidak berjangkit (NCD) dan ia termasuklah penyakit hipertensi dan penyakit berkaitan jantung.

Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin berkata kajian mendapati hampir 70 peratus pesakit yang mendapatkan rawatan di klinik-klinik kesihatan milik Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) beisiko menghidap NCD.

"Peratusan ini amat membimbangkan kementerian memandangkan NCD boleh menyebabkan kematian awal dan pelbagai jenis ketidakupayaan serta kesengsaraan hidup.

"Sehubungan itu, kementerian mengambil langkah proaktif dengan menggalakkan golongan muda terutamanya siswa dan siswi di negara ini supaya membudayakan amalan cara hidup sihat bagi mengelakkan NCD," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas merasmikan program Siswa Sihat 1Malaysia Zon Timur 2011 di Universiti Malaysia Terengganu (UMT) di sini, Jumaat. Turut hadir Penolong Naib Canselor Hal Ehwal Penyelidikan dan Inovasi (HEPI) UMT, Prof Dr Norhayati Mohd Tahir.

Program kerjasama KKM dan UMT itu merupakan yang ketiga melibatkan penuntut universiti selepas ia diadakan di Universiti Utara Malaysia (UUM) dan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) sejak ia dilancarkan pada 23 September lalu.

Katanya antara langkah yang boleh diambil untuk mengelakkan NCD ialah amalan berjalan 10,000 langkah sehari dan mengurangkan pengambilan lemak dalam diet harian. Dalam perkembangan lain, Rosnah berkata kementerian merancang mengadakan konvensyen untuk `Kumpulan M10' iaitu penuntut-penuntut universiti yang menyertai program berkenaan selepas tamat edisi terakhir program itu di Universiti Malaysia Sabah (UMS) sebelum penghujung tahun ini.

Katanya konvensyen itu bertujuan membentangkan hasil intervensi yang dijalankan menerusi projek `Cabaran Siswa Sihat' yang melibatkan para penuntutdi keempat-empat universiti terbabit. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain