UIAM Kawal Ketat Kemasukan Pelajar Antarabangsa, Elak Salah Guna Visa

KUALA LUMPUR: Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) mengawal ketat jumlah pengambilan pelajar antarabangsa ke negara ini bagi mengelak berlakunya kes penyalahgunaan visa di kalangan para pelajar.

Rektor UIAM Datuk Dr Zaleha Kamruddin berkata polisi universiti tersebut bukan mementingkan jumlah pelajar ataupun kuantiti, tetapi kualiti yang dipamerkan oleh pelajar yang terpilih untuk belajar di universiti tersebut.

"Walaupun kita tetapkan jumlah 30 peratus pelajar antarabangsa bagi program postgraduate dan undergraduate, pemilihan pelajar sangat terperinci kerana kita tidak mahu pelajar-pelajar tersebut mendaftar di universiti ini, tetapi pada masa yang sama melibatkan diri dalam aktiviti yang tidak berkaitan," katanya.

Beliau berkata demikian selepas majlis berbuka puasa dan penyerahan sumbangan sebanyak RM200 setiap seorang kepada 15 orang warga kerja kurang berkemampuan UIAM oleh Presiden UIAM Tan Sri Sidek Hassan di sini, Rabu.

Zaleha berkata pihak universiti tidak mahu hanya kerana untuk mencapai kuota 30 peratus yang ditetapkan pihak universiti, mereka akhirnya terpaksa menanggung beban risiko lain yang mungkin timbul kelak.

"Oleh itu, pihak dekan universiti akan membuat pemilihan secara mendalam berdasarkan kriteria-kriteria yang ditetapkan," katanya.

Sementara itu, Dekan Kemasukan dan Rekod UIAM Penolong Profesor Dr. Shamsul Jamili berkata sebanyak 250 pelajar antarabangsa dijangka mendaftar sebagai pelajar di universiti tersebut Sept ini di bawah program ijazah.

"Jumlah ini bagaimanapun kurang sebanyak 20 peratus dari tahun sebelumnya disebabkan oleh persaingan di antara universiti lain semenjak tarikh kemasukan universiti tempatan ditukarkan ke bulan September," katanya. -BERNAMA

Klik

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain