Bandar Jengka Kini Dikenali Bandar Tun Abdul Razak - Semasa | mStar

Bandar Jengka Kini Dikenali Bandar Tun Abdul Razak

BANDAR TUN ABDUL RAZAK: Bandar Jengka, Pahang di sini Khamis diisytihar dengan nama baru sebagai Bandar Tun Abdul Razak bagi menghargai jasa dan pengorbanan Perdana Menteri kedua, Allahyarham Tun Abdul Razak Hussein dalam membangunkan masyarakat peneroka.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak ketika mengumumkan perkara itu berkata lebih RM300 juta diperuntukan untuk pembangunan bersepadu dalam tempoh lima tahun bagi wilayah Felda itu.

Bercakap kepada pemberita selepas merasmikan Hari Peneroka 2011 di sini, beliau berkata kejayaan Felda dalam membangunkan tanah menerusi rancangan reformasi tanah ternyata mendapat pengiktirafan dunia.

"Kejayaan Felda ini bukan sahaja melimpah kepada masyarakat peneroka, tapi juga kepada masyarakat luar bandar keseluruhannya," katanya.

Turut hadir bersama lebih 30,000 peneroka dalam majlis berkenaan ialah Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob dan Pengerusi Felda Tan Sri Isa Samad.

Ketika mengumumkan nama baru bandar Jengka itu, Perdana Menteri berkata sebanyak RM250 juta diperuntukkan bagi pembangunan bersepadu mengandungi kompleks sukan serba moden dan stadium mini serta pusat perniagaan.

Beliau berkata kompleks sukan dan stadium membabitkan kos berjumlah RM87.9 juta itu akan dibangunkan dalam tempoh tiga tahun ini.

Stadium berkenaan, katanya apabila siap akan dijadikan tuan rumah kepada perlawanan melibatkan pasukan bola sepak Felda United.

Perdana Menteri juga mengumumkan peruntukan berjumlah RM50 juta bagi pembangunan 500 unit projek perumahan generasi baru Felda di wilayah Jengka yang akan bermula tahun ini.

Katanya bagi setiap rumah, Felda akan menyumbang subsidi berjumlah RM20,000 hingga RM25,000 bagi membantu meringankan generasi baru Felda memiliki rumah tersebut.

Beliau berkata projek berkenaan tidak akan hanya tertumpu kepada wilayah Jengka sahaja, sebaliknya akan diperluaskan kepada 10 wilayah Felda seluruh negara.

Bagi kakitangan Felda pula, Najib mengumumkan peruntukan sebanyak RM50 juta bagi membaik pulih rumah mereka.

Selain itu, Perdana Menteri turut mengumumkan pembangunan kompleks terminal pengangkutan bersepadu berjumlah RM10 juta, enam mesin hemodialisis dengan setiap satu bernilai kira-kira RM1.5 juta dan RM2 juta untuk melaksanakan 'komuniti berpagar' membabitkan penyertaan peneroka Felda serta anggota Rela untuk menjaga keselamatan di kawasan penempatan peneroka.

"Kita tidak janji semata-mata atau sebagai gula-gula untuk pengundi tetapi janji ini kita akan laksana dan tunaikan. Ini sebagai penghargaan kepada peneroka yang setia memberi sokongan kepada kerajaan," katanya.

Dalam isu berkaitan, Perdana Menteri berkata aset Felda kini berjumlah lebih RM30 bilion. "...RM20 bilion adalah dalam bentuk aset, manakala RM10 billion adalah aliran wang tunai," katanya.

Beliau berkata dakwaan kononnya Felda bankrap adalah tidak benar sama sekali.

Perdana Menteri berkata Felda boleh menjadi gergasi dalam bidang agro bisnes iaitu bermula daripada peringkat pengeluaran sehingga penghasilan produk untuk pasaran global. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.