suria

136,000 Memfailkan Pulangan Pada Mac Akan Mendapat Bayar Balik Cukai

KUALA LUMPUR: Sebanyak 136,000 atau 92% pembayar cukai yang memfailkan penyata cukai pendapatan mereka melalui e-filing daripada 1 hingga 31 Mac lalu akan menerima pembayaran balik cukai mereka.

Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), Datuk Dr Mohd Shukor Mahfar berkata, angka itu adalah daripada 147,601 pembayar cukai yang didapati layak untuk bayaran balik.

Mohd Shukor berkata, sehingga pukul 6.30 petang semalam, kira-kira 1.7 juta e-filing telah dibuat.

“Ini adalah satu peningkatan sebanyak 14% atas 1.4 juta borang diterima sehingga 30 April,” katanya pada sidang akhbar, Sabtu.

Katanya lagi, pihaknya telah berjaya menjimatkan RM11.9mil disebabkan peningkatan orang awam membayar cukai melalui sistem e-filing.

“Kos setiap set borang berharga sekitar RM7 setiap penyata cukai. Dengan penggunaan sistem e-filing kita berjaya menjimatkan RM11.9mil,” katanya.

Mohd Shukor kata, melalui sistem e-filing, yang kini pada tahun kelapan, adalah satu bentuk penjimatan masa untuk LHDN dan pembayar cukai.

“Bukan sahaja boleh kami proses membentuk lebih cepat, tetapi pembayar cukai boleh melihat lejar cukai mereka dalam talian juga. Mereka tidak perlu menunggu untuk kami menghantar kenyataan mereka,” katanya.

Artikel Berikut

Artikel Lain